Germanii, mai bogati ca niciodata, in umbra crizei elene. In "pusculita" nemtilor s-au strans 5212 miliarde euro, adica peste 5 trilioane dolari. Ce se ascunde insa sub presul puterii nr. 1 a Europei
Germanii sunt mai bogati ca niciodata. In umbra crizei grecesti, pe pietele financiare se intampla lucruri uimitoare: activele financiare private ale gospodariilor germane au urcat de la inceputul anului la un nou nivel record, potrivit thelocal.de. Dupa ce Bundesbank a tras linia, a iesit un rezultat urias: 5212 miliarde de euro.
"In primul trimestru din 2015, activele gospodariilor private germane au crescut fata de trimestrul anterior, foarte puternic, cu aproape 140 de miliarde de euro sau 2,8%", potrivit Bundesbank.
Pusculita germanilor strange acum 5212 miliarde de euro, adica mai mult de 5 trilioane de dolari.
Active ca numerar, titluri de valoare, depozite bancare si despagubiri de la companiile de asigurari au totalizat 53 de miliarde euro, in timp ce valoarea castigurilor a ajuns la peste 87 miliarde euro. Nu au incluse in calcul arta sau proprietatile.
Germanii arata insa inca un "nivel inalt al aversiunii fata de risc", motiv pentru care nu au profitat de ratele scazute ale dobanzii pentru imprumuturi semnificative. Totusi, cele mai multe dintre credite au fost luate pentru case.
Prin contrast, averea germanilor nu este neaparat impartasita in mod egal in intreaga tara. Un studiu din 2014 arata ca distributia bogatiei in Germania a fost cea mai inegala din zona euro. O alta cercetare, de anul acesta, dezvaluie ca puterea nr. 1 a Europei are unele dintre cele mai mari decalajele dintre bogati si saraci in randul tarilor dezvoltate.
Merkel, in 2013: "Germanii sunt mai bogati decat arata statistica"
Buletinul lunar publicat luni de Banca Centrala a Germaniei arata ca avansul economiei germane s-a majorat probabil in trimestrul doi din 2015, pe fondul redresarii exporturilor.
"Expansiunea activitatii economice in Germania s-a intarit datorita majorarii cheltuielilor de consum, sprijinite de situatia foarte buna de pe piata muncii si de cresterea considerabila a salariilor. In plus, exporturile s-au redresat semnificativ", potrivit raportului Bundesbank.
In iunie, institutia estima o crestere a PIB-ului Germaniei de 1,5% anul acesta si de 1,7% in 2016 si in 2017.
Si industria isi revine bine, datorita cresterii comenzilor in aprilie si mai, in special a celor venite din afara tarii.
Analistii sustin ca pozitia fiscala solida a Germaniei, situatia foarte buna a pietei de munca, inflatia scazuta, declinul semnificativ al pretului la titei, deprecierea euro si noile masuri de politica monetara adoptate de Banca Centrala Europeana ofera masuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene in acest an.
Acestia se asteapta la un avans de 0,5% in perioada aprilie - iunie 2015.
Comisia Europeana estimeaza ca PIB-ul Germaniei va inregistra o crestere de 1,9% in 2015 si de 2% in 2016, comparativ cu o expansiune a zonei euro de 1,5% in acest an si de 1,9% anul viitor.