In Germania, numarul somerilor scade pentru a noua luna consecutiv. Rata somajului in zona euro s-a mentinut in mai la 11,1%, cel mai redus nivel din ultimii trei ani
Numarul celor aflati in cautarea unui loc de munca a scazut in iunie, in Germania, pentru a noua luna consecutiv. Rata somajului s-a mentinut la un nivel minim record, in conditiile in care companiile si investitorii au devenit mai increzatori ca prima economie europeana va continua sa creasca, transmite Bloomberg.
Oficiul Federal pentru Munca a anuntat ca numarul persoanelor care cautau un job a scazut luna aceasta cu 1.000, pana la 2,79 milioane de persoane.
De asemenea, rata somajului, care masoara proportia persoanelor fara loc de munca in raport cu populatia apta de munca, s-a mentinut la 6,4%, cel mai redus nivel de dupa reunificarea Germaniei, in 1990.
Piata fortei de munca se intareste in continuare, atenuand temerile analistilor referitor la efectele negative ale introducerii salariului minim de 8,50 euro brut pe ora in Germania, de la 1 ianuarie.
"Datele publicate de Oficiul Federal pentru Munca demonstreaza, cel putin pana acum, ca salariul minim nu a creat pagubele la care se astepta toata lumea. Ritmul de crestere al economiei inca este solid", a apreciat Carsten Brzeski, economist sef al ING-Diba AG.
Analistii sustin ca pozitia fiscala solida a Germaniei, situatia foarte buna a pietei de munca, inflatia scazuta, declinul semnificativ al pretului la titei, deprecierea euro si noile masuri de politica monetara adoptate de BCE ofera masuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene in acest an, potrivit Agerpres.
Rata somajului in zona euro s-a mentinut in mai la 11,1%, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, in timp ce in Uniunea Europeana a ramas la 9,6%, potrivit Eurostat.
Fata de mai 2014, rata somajului a scazut in 22 de state membre ale UE, s-a mentinut stabila in Cipru, iar singurele cresteri au fost inregistrate in Belgia (de la 8,4% la 8,6%), Franta (de la 10,1% la 10,3%), Romania (de la 6,8% la 7,1%), Austria (de la 5,6% la 6%) si Finlanda (de la 8,6% la 9,4%).
In zona euro, cele mai ridicate rate ale somajului se inregistreaza in Grecia (25,6% in martie 2015) si Spania (22,5%). La polul opus se situeaza Germania, cu o rata a somajului de 4,7%.
23,348 milioane de persoane erau in somaj in UE in luna mai, dintre care 17,726 milioane de someri numai in cele 19 state membre ale zonei euro. Comparativ cu aprilie 2015, numarul somerilor a scazut cu 38.000 de persoane in UE si cu 939.000 in zona euro.
Peste 4,7 milioane de tineri sub 25 de ani erau someri in mai, astfel incat rata somajului in randul acestei categorii de varsta a ajuns la 20,6%.