Indienii economisesc in jur de 30%, fata de numai 5% cat pastreaza americanii. Desi era considerata pana acum o tara saraca, numarul bogatilor din India il depaseste acum pe cel al oamenilor cu venituri mici.

Oficialii nu sunt insa incantati de aceasta situatie. In cazul in care aurul va fi cumparat in acelasi ritm, deficitul PIB-ului din tara va ajunge la 5,4%.

Banca de Rezerve a Indiei (RBI) a emis un raport in care sugereaza “o nevoie de a modera importul de aur, intrucat preferinta pentru acest metal ar putea pune in pericol stabilitatea economica”, noteaza BullionStreet.com. RBI incearca totodata sa introduca si alte produse de natura financiara pentru a atrage cumparatorii intr-o directie diferita.

Motivele pentru care indienii cumpara aur tin deopotriva de cultura, istorie si traditie, valori foarte pretuite in tara. In plus, indienii nu au incredere in conturi, banci, fonduri de investitii sau alte produse financiare.

Ganesh Rathnam a explicat pe site-ul sau, Arkanis Capital, in care ofera sfaturi despre afaceri, despre preferinta indienilor pentru aur. Potrivit lui, acestia au supravietuit oscilatiilor economice puternice prin amanetarea bijuteriilor din aur.

Jumatate din cantitatea de aur pe care tara o cumpara este destinata bijuteriilor de nunta. Potrivit unui proverb indian, “unde nu exista aur, nu se va face nici nunta”, iar in India aproximativ 10 milioane de nunti au loc in fiecare an. Parintii, la randul lor au responsabilitatea de a strange aur pentru nunta copiilor, inca de la nasterea acestora.

Pretiosul metal este un simbol al puritatii si este considerat sacru, dar reprezinta de asemenea prosperitate. Purtarea de bijuterii masive din aur este vazut si el ca un gest onorabil, chiar si cei mai saraci oameni din tara strangand bani in fiecare saptamana pentru cate un gram sau doua.