Roesler, care conduce Partidul Democratii Liberi, a spus reporterilor ca a discutat cu Merkel si Horst Seehofer, lider al Uniunii Crestin Democrate, si ca sunt uniti in respingerea categorica a obligatiunilor comune pentru rezolvarea crizei datoriilor.

"Nu suntem pregatiti sa primim schimbari ale tratatului UE in schimbul unor masuri pe care le vor alte state europene, precum obligatiuni ale zonei euro. Toti trei respingem clar si direct aceasta idee", a spus ministrul in timpul unei conferinte in care a prezentat propuneri pentru schimbarea tratatului.

Merkel face presiuni asupra altor lideri europeni pentru schimbari ale tratatului UE cu scopul de a rezolva criza datoriilor suverane si de a creste integrarea economica dintre membrii uniunii monetare.

Liderii UE se afla sub presiune pentru a ajunge la un acord asupra unor posibile schimbari de tratat la un summit saptamana urmatoare, iar Merkel se va adresa, vineri, pe acest subiect Parlamentului german.

Ajungerea la un acord este dificila. Germanii vor ca executivul comunitar sa poata trimite in fata Curtii Europene de Justitie statele care incalca grav regulile privind deficitul bugetar, dar Franta se opune.

Roesler a afirmat, de asemenea, ca liderii coalitiei au convenit ca ar fi gresit sa puna presiune asupra Bancii Centrale Europene (BCE) pentru un rol mai amplu in combaterea crizei datoriilor, iar independenta institutiei trebuie mentinuta.