Germania, Franta si Italia studiaza construirea unei drone paneuropene de 1 miliard de euro, la concurenta Reaper, de fabricatie americana
Ministrii apararii din Germania, Franta si Italia au lansat luni, la Bruxelles, studiile tehnice vizand producerea unei drone europene la orizontul anului 2025, un program ce ar putea insemna investitii de un miliard de euro, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Ursula von der Leyen, Jean-Yves Le Drian si Roberta Pinotti au semnat o scrisoare de intentie, in marja unei reuniuni a ministrilor apararii din Uniunea Europeana, programata luni la Bruxelles.
"Aceasta semnare (...) este o etapa foarte importanta pentru cooperarea europeana", a subliniat ministrul francez, precizand ca este vorba despre "un demers deschis", fata de care si-au aratat interesul si Spania si Polonia.
Obiectivul studiului, care va dura in jur de doi ani, este de a determina un ansamblu de conditii prealabile operationale si de a elabora un prototip raspunzand necesitatilor comune privind performanta, calendarul si costurile", se mentioneaza intr-un comunicat. Pentru aceasta etapa, cele trei state vor contribui cu 20 milioane de euro fiecare.
Proiectul viitoarei drone de recunoastere de tip MALE este condus de Airbus Group, Dassault Aviation si Alenia Aermacchi (grupul Finmeccanica). Acestea au prezentat in mai 2014 guvernelor francez, german si italian o propunere concreta vizand construirea in comun a unei drone militare pana in anii 2020/2025, pe o piata dominata in prezent de SUA si Israel.
Statele UE si firmele europene nu au reusit timp de peste 10 ani sa se puna de acord asupra unui proiect comun de drone MALE. Din acest motiv, Marea Britanie, Italia si Franta au achizitionat drone Reaper de fabricatie americana, iar Germania si Franta opereaza si drone bazate pe o platforma israeliana.
Dronele de tip MALE sunt apte sa zboare timp de 24 de ore la 3.000 de metri altitudine. Declaratia comuna nu face referire la dotarea acestor drone cu o eventuala capacitate de atac, dupa modelul celor americane Reaper. "Dupa ce va deveni operational, sistemul va indeplini misiuni de recunoastere la mare distanta, de supraveghere si de recunoastere cu diferite capacitati de incarcatura utila", indica ministrii german, francez si italian.
Mai multe despre:
#drone
Pe acelasi subiect: