• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cea mai mica insecta-drona din lume, creata de cercetatorii olandezi

Cea mai mica "insecta-drona" din lume, creata de cercetatorii olandezi

Oamenii de stiinta olandezi au creat cea mai mica "insecta-drona" din lume, o sosie robotizata a unei libelule cu vedere in 3D, care ar putea sa revolutioneze o gama vasta de activitati, de la organizarea de concerte si pana la agricultura si acordarea primului ajutor, informeaza AFP.

Cantarind aproape 20 de grame, echivalentul greutatii a patru coli de hartie A4, aceasta libelula robotizata ar putea fi utilizata in situatii in care folosirea altor drone cu patru elice, mai grele, ar fi periculoasa.
 
DelFly Explorer ar putea fi folosita pentru a filma publicul care asista la un concert sau la un eveniment sportiv. Atunci cand bate din aripi, aparatul, care are o avengura a aripilor de 28 de centimetri, foloseste doua camere miniaturale de inalta rezolutie care reproduc vederea umana in 3D pentru a se orienta.
 
Imaginile sunt transmise unui computer de bord, care examineaza imprejurimile, si, prin intermediul unui algoritm special creat, transmite decizii instantaneu care permit robotului DelFly sa evite obstacolele.
 
Drona, la fel ca o insecta adevarata, ar putea sa se simta in largul ei si in mijlocul plantelor: "Ar putea fi utilizata pentru a zbura in sere si sa repereze fructele care s-au copt", spune Guido de Croon, referindu-se la uriasa piata de legume si fructe obtinute in serele din Olanda.
 
O versiune precedenta, DelFly Micro, a fost inregistrata in 2008 in Cartea Recordurilor Guinness, fiind desemnat "cel mai mic obiect zburator echipat cu camere video din lume".

23 februarie 2014 18:50
Modifică setările cookies