Banca centrala a Germaniei - Bundesbank - a informat joi ca in cursul anului trecut a repatriat o cantitate de 111 tone de aur depozitata la sediul Rezervei Federale din New York, finalizand astfel, inainte de termen, planul care prevedea repatrierea a 300 de tone de aur din New York la Frankfurt. Tot in cursul anului 2016, Bundesbank a repatriat si o cantitate de 105 tone de aur depozitata la Paris.

"Transferurile au fost efectuate fara intreruperi sau neregularitati", a declarat Carl-Ludwig Thiele, membru in Consiliul de Administratie al Bundesbank.

In anul 2013, Banca centrala a Germaniei a decis ca jumatate din rezervele de metal galben sa fie depozitate la sediul din Frankfurt, cel mai tarziu in anul 2020. Atingerea acestui obiectiv presupunea repatrierea a 300 de tone de aur de la New York si a 374 de tone de la Paris.

"Si repatrierea depozitelor de aur de la Paris va fi incheiata in cursul acestui an", a precizat Carl-Ludwig Thiele.

Citeste si: O suta de ani de la transferul tezaurului Romaniei la Moscova. In ce stadiu sunt negocierile pentru recuperarea aurului din Rusia

In urma crizei datoriilor din zona euro, o mare parte din populatia Germaniei si-a exprimat dorinta ca un procentaj mai mare din rezerva de 3.381 de tone de aur sa fie stocata acasa, iar unii au ridicat semne de intrebare cu privire la existenta acestor rezerve. In replica, Bundesbank a publicat o lista detaliata cu locatia, numarul de inventar, greutatea si puritatea fiecarui lingou din rezerva sa.

Bundesbank intentioneaza ca, in 2020, mai mult de jumatate din aurul Germaniei sa fie stocat in interiorul granitelor tarii, aproximativ o treime la Federal Reserve si restul de 13% la Bank of England. In schimb, Bundesbank nu va mai depozita aur la Banca Centrala a Frantei.

Pastrarea peste hotare a rezervei de aur a Germaniei este o mostenire a sistemului Bretton Woods, infiintat la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pe langa rezervele stocate in SUA, alte aproximativ 400 de tone de aur din rezerva Germaniei sunt stocate la Bank of England. Londra si New York-ul sunt principalele centre pentru tranzactiile cu aur, precum si doua centre valutare globale, iar in situatii de criza aurul stocat in aceste centre poate fi convertit in lire sterline sau dolari.

Rezerva de aur a Germaniei, evaluata la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca marime, dupa cea a SUA.