Pentru anul viitor, autoritatile din Berlin estimeaza o crestere economica de 1,3%, semnificativ mai mica decat avansul de 2% initial. 

"Germania se afla pe un teren nesigur in privinta comertului extern", a afirmat ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, care a adaugat ca cea mai puternica economie a Europei are nevoie de investitii in infrastructura "semnificativ mai mari" pentru a impulsiona cresterea. 

Analistii anticipau revizuirea estimarilor privind avansul economic, in urma comentariilor oficialilor germani de la finele lunii trecute pe marginea impactului negativ cauzat de tensiunile dintre Rusia si Ucraina, precum si de performantele slabe ale tarilor din zona euro. 

Patru mari institute de cercetari din Germania au redus saptamana trecuta estimarile referitoare la cresterea economica a tarii, recomandand investitii publice pentru sustinerea dezvoltarii. Climatul economic s-a inrautatit in Germania, potrivit acestora.

Un sondaj al institutului de cercetare ZEW, publicat marti, arata ca increderea investitorilor in economia Germaniei a scazut puternic in octombrie, la minus 3,6 puncte, de la 6,9 puncte luna trecuta, fiind pentru prima data in ultimii doi ani cand indicele a coborat sub zero. 

Presedintele institutului, Clemens Fuest, a spus ca nu exclude ca economia tarii sa se contracte din nou in trimestrul al treilea, dupa o scadere de 0,6% inregistrata in aprilie-iunie. Totusi, multumita fundamentelor economice puternice, posibila recesiune nu va dura foarte mult, a adaugat el.