Soros Fund Management si-a redus in primele trei luni pachetul de actiuni Apple de la 157.176 la 26.800, titluri in valoare de 11,9 milioane de dolari la sfarsitul lunii martie, potrivit unui document transmis de fond bursei din Statele Unite, transmite Mediafax.

Cotatia Apple a pierdut 17% in intervalul ianuarie-martie, in timp ce piata de capital americana a urcat cu 10%, ca urmare a semnalelor privind incetinirea vanzarilor iPhone. 

Fondul lui Soros a cumparat in aceasta perioada actiuni Google, iar participatia in compania care detine cel mai utilizat motor de cautare online si sistemul de operare Android a crescut de peste doua ori, de la 148.531 titluri la 337.271 titluri, cu o valoare de 267,9 milioane de dolari la sfarsitul lunii martie. 

Documente transmise bursei din SUA au aratat ca si alte fonduri importante de investitii au procedat similar. Dintre acestea, Appaloosa (condus de David Tepper) si Tiger Management (administrat de Julian Robertson), au vandut actiuni Apple, in timp ce Greenlight Capital (David Einhorn) a vandut titluri Apple si a cumparat Google.

Actiunile Google au depasit pentru prima oara 900 de dolari pe unitate

Soros si-a redus plasamentele in aur inainte de scaderea cotatiilor din aprilie

Miliardarul George Soros si-a redus plasamentele in instrumente financiare garantate cu aur inainte de scaderea puternica a cotatiilor din luna aprilie, la fel ca Northern Trust si BlackRock, in timp ce John Paulson si-a pastrat detinerile si a pierdut circa 165 milioane dolari, in primul trimestru. 

Soros Fund Management si-a restrans investitia in SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de investitii pe piata de profil, cu 12%, la 530.900 de actiuni, pana la 31 martie, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC), transmite Bloomberg. 

In ultimele trei luni ale anului trecut, Soros Fund Management a taiat cu 55% plasamentele in aur.  Fondurile administrate de Northern Trust si BlackRock si-au redus detinerile de acest tip cu mai mult de jumatate, in primul trimestru, conform datelor comunicate de SEC. 

Paulson & Co.cel mai mare investitor in instrumente financiare garante in aur (SPDR), detinea la sfarsitul primului trimestru 21,8 milioane de titluri, in timp ce Schroder Investment Management Group a cumparat 2,1 milioane de titluri. 

Pretul aurului a atins un nivel record in 2011, dar luna trecuta a intrat in "piata bear", stergand 42 de miliarde de dolari din valoarea titlurilor garantate in aur tranzactionate la bursa (exchange traded funds-ETP), potrivit datelor Bloomberg. 

Unii investitori si-au pierdut increderea in aur ca plasament sigur, preferand activele mai riscante. Indicii bursieri au atins niveluri record in acest an, sustinuti de masurile de stimulare a economiilor adoptate de bancile centrale, care nu au amplificat inflatia.  Pretul aurului se indreapta astfel spre primul declin anual din 2000, dupa ce a inregistrat cea mai lunga perioada de crestere din ultimele noua decenii.

In acest an, contractele futures pentru aur au scazut cu 18%, pana la 1.372,6 dolari uncia, la bursa Comex din New York, in timp ce indicele materiilor prime Standard & Poor’s GSCI a coborat cu 3,5%, iar indicele mondial al actiunilor MSCI a avansat cu 11%. 

In urma informatiilor referitoare la reducerea plasamentelor in aur ale lui Soros, Northern Trust si BlackRock, cotatia aurului a coborat la cel mai redus nivel din aproape o luna, la bursa din New York.  Pretul aurului cu livrare in iunie este in declin cu 1,6%, la 1.373,8 dolari uncia, dupa ce a atins 1.368 dolari uncia, nivel minim dupa 18 aprilie.