Summit G20. Dupa ani de amanari, Rusia si China au semnat pactul: Gazprom va livra Beijingului 38 mld. metri cubi de gaze pe an, un sfert din cat vinde in Europa
Gazprom a incheiat un acord cu grupul chinez CNPC, pentru livrarea de gaze naturale catre China. Vorbim despre livrari de 38 miliarde metri cubi pe an, volum care este echivalent cu un sfert din gazul exportat anual in Europa de cel mai mare producator de gaze din Rusia, transmite Mediafax.
Dupa mai multi ani de amanari si negocieri, rusii si chinezii au semnat joi, la Sankt Petersburg, unde are loc Summit-ul G20, un acord preliminar care defineste conditiile de baza ale cooperarii in domeniul gazelor. Cele doua parti nu s-au inteles inca in ceea ce priveste pretul. Actiunea a avut loc in prezenta presedintilor Vladimir Putin si Xi Jinping.
"Parametrii au fost conveniti, asa ca nu mai trebuie sa stabilim decat pretul. Speram ca se va intampla in curand", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Putin, Dmitri Peskov, citat de Reuters.
Actiunile Gazprom au crescut cu 6% in urma anuntului.
Gazprom ar trebui sa construiasca un nou gazoduct pentru a incepe livrarile catre China, investitie estimata la 38 miliarde de dolari.
Gazprom incearca sa-si diversifice baza de clienti pentru gazele exportate si, totodata, sa nu piarda oportunitatea de a stabili cu Orientul Indepartat o relatie de lunga durata, stabila si profitabila, in contextul presiunilor pe care le resimte din Europa.
Grupul rus Novatek a fost prima companie care a incheiat contracte de furnizare a gazelor in China, vizand livrarea de gaz natural lichefiat de la terminale inca inexistente. Novatek a intensificat lobby-ul pe langa Kremlin in incercarea de a restrange monopolul Gazprom asupra exportului e gaze.
Gazprom anticipeaza ca va livra in acest an in Europa 152 miliarde metri cubi de gaze, la un pret mediu de 370-380 dolari pe mia de metri cubi, fata de 402 dolari anul trecut. Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Reuters ca partea chineza s-a oprit la pragul de 250 dolari pe mia de metri cubi, in incercarea de a-si conserva avantajul legat de costurile scazute din industrie, care asigura competivititatea economica a Chinei la nivel mondial.
Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat intr-un comunicat ca grupul rus si CNPC vizeaza incheierea contractului final pana la sfarsitul anului.
Gazprom si CNPC au semnat primul acord de cooperare in anul 2004, insa neintelegerile privind pretul au determinat Beijingul sa cumpere gaze din Turkmenistan, devenind principala piata de export a acestei tari.