"Rolul Ucrainei ca tara de tranzit va fi redus la zero. Livrarile de gaz in Europa se vor face prin intermediul unor itinerarii alternative", a dezvaluit el intr-un interviu pentru postul de televiziune Rossiia 24, scrie Mediafax.

"Am luat pur si simplu o decizie finala privind stabilirea de itinerarii alternative" pentru gazoducte, a explicat el. In locul Ucrainei, Rusia mizeaza pe Turcia, "noul (sau) partener strategic in sectorul gazului", a precizat Milller.

"Turcia va deveni o mare tara de tranzit: mii de metri cubi de gaz vor tranzita teritoriul sau", a subliniat presedintele Gazprom, evocand constructia unui gazoduct care va pleca din Turcia si va traversa Marea Neagra.

Luni, la Ankara, presedintele Vladimir Putin a anuntat ca Moscova renunta la proiectul gazoductului ruso-italian, care implica sapte state membre si care trebuia sa securizeze aprovizionarea Uniunii Europene (UE).

Lansat inainte de conflictul ruso-ucrainean, proiectul viza diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaz rusesc, ocolind Ucraina, pe unde tranziteaza in prezent aproape jumatate din livrarile ruse spre UE.

Gazoductul ar fi trebuit sa lege pe o lungime de 3.600 de kilometri Rusia de Bulgaria pentru a se indrepta apoi spre Europa de Vest prin Serbia, Ungaria si Slovenia, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi anual.