Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 9,5 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell).

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

"În timp ce implementam proiectele noastre internaţionale majore, cum ar fi gazoductul Nord Stream 2, ne-am confruntat şi ne-am putea confrunta în continuare cu riscuri asociate cu modificarea condiţiilor politice în diverse regiuni care au legătură cu astfel de proiecte", informează Gazprom.

"În circumstanţe excepţionale, inclusiv ca urmare a presiunilor politice, astfel de modificări ar putea avea ca rezultat suspendarea sau renunţarea la proiect", avertizează producătorul rus de gaze naturale, potrivit Agerpres.

Gazprom este o companie publică şi este obligată să-i informeze pe investitori în legătură cu potenţialele riscuri în prospectul unei emisiuni de eurobonduri, înaintea lansării pe piaţă.

Dacă Nord Stream 2 va fi suspendat sau anulat, Gazprom s-ar putea confrunta cu pretenţii financiare din partea contractorilor.

"S-ar putea să ni se ceară plata unor compensaţii, inclusiv pagube, penalităţi, taxe de reziliere şi alte plăţi. De asemenea, este posibil să înregistrăm provizioane semnificative legate de investiţiile noastre", informează Gazprom.

Anterior, Reuters a dezvăluit că Departamentul de Stat al SUA a avertizat recent companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcţia gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancţiuni. Potrivit unui diplomat american, Departamentul de Stat se pregăteşte să publice un raport cu privire la companiile despre care crede că ajută la construcţia conductei ce porneşte din Rusia şi ajunge până în Germania. Printre companiile care ar putea fi menţionate în raport sunt firme de asigurări, cele care ajută la instalarea conductei submarine sau cele verifică echipamentul de construcţie, a mai spus sursa.

Consorţiul Nord Stream 2 AG a anunţat săptămâna trecută că lucrările pregătitoare pentru finalizarea tronsonului de conductă dintre Germani şi Danemarca vor fi reluate în curând, având în vedere cele mai recente decizii ale Autorităţii maritime din Danemarca. Aceasta a informat transportatorii maritimi că o zonă de interdicţie va fi instituită în zona Bornholm pentru nava Fortuna specializată în amplasarea de conducte submarine, care va fi asistată de nave de construcţie şi aprovizionare. Nord Stream 2 AG intenţionează să finalizeze lucrările de construcţie la acest tronson în prima jumătate a lui 2021.

Conducta, unul dintre cele mai importante proiecte ale Rusiei în Europa, a stârnit tensiuni între Washington şi Moscova. Administraţia Trump, care se opune Nord Stream 2, ce ar priva Ucraina de taxe de tranzit profitabile, afirmă că o astfel de conductă ar creşte dependenţa economică şi politică a Europei faţă de Rusia.

Gazprom a oprit construcţia Nord Stream 2 timp de un an după sancţiunile SUA din decembrie 2019. Lucrările au fost reluate, în timp ce compania speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% cu doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.