"Anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia, actiunile de destabilizare in estul Ucrainei sunt inacceptabile si trebuie sa inceteze", au subliniat liderii celor mai industrializate sapte tari, la sfarsitul unui dineu comun. 

"Suntem pregatiti sa intensificam sanctiunile tintite si sa punem in aplicare sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei, daca evenimentele vor necesita aceste masuri", au adaugat ei. 

"Indemnam Rusia sa recunoasca rezultatele alegerilor" prezidentiale din Ucraina, organizate pe 25 mai, "sa finiseze retragerea fortelor militare de la frontiera ruso-ucraineana si sa opreasca afluxul de armament si insurgenti" spre Ucraina", au cerut liderii G7, subliniind ca Moscova trebuie "sa-si utilizeze influenta de care dispune in randul separatistilor inarmati, pentru a-i determina sa lase armele los si sa inceteze violentele"

De asemenea, G7 "incurajeaza autoritatile ucrainene sa mentina o pozitie echilibrata in continuarea operatiunilor pentru restabilirea legii si a ordinii" in estul tarii. 

Presedintelui francez, François Hollande, a declarat ca "G7 considera ca dialogul si o detensionare a situatiei trebuie sa fie incurajate".  Hollande a confirmat ca la dineu "au fost abordate masurile (care vor fi) luate in cazul unor evenimente grave", si a mentionat ca noile sanctiuni "ar putea fi adoptate in cazul unor deficiente majore". 

Intrebat cu privire la o posibila intalnire intre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Petro Porosenko, care vor fi prezenti la ceremoniile organizate cu ocazia debarcarii aliatilor in Normandia, Hollande a afirmat: "Lasati lucrurile sa evolueze de la sine, pentru a vedea daca vor avea loc contacte" intre cei doi lideri. 

Vladimir Putin a sugerat miercuri ca este pregatit sa discute cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, in Franta, cu ocazia ceremoniilor organizate de Ziua Debarcarii.  "Eu nu voi evita pe nimeni", a declarat Putin intr-un interviu acordat postului de radio Europe 1 si postului tv TF1. 

La randul sau, Porosenko, care se va intalni zilele urmatoare cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, nu exclude posibilitatea unei intrevederi cu Putin.  "Pentru moment, o intrevedere cu presedintele Putin nu este prevazuta, dar nu exclud posibilitatea", a explicat liderul ucrainean.

Vladimir Putin: Rusia nu putea permite ca Peninsula Crimeea sa devina parte a NATO

Presedintele rus, Vladimir Putin, a justificat anexarea Crimeei de catre Rusia, afirmand ca Moscova nu putea permite ca aceasta peninsula sa intre in componenta NATO, potrivit postului public de televiziune Rossia 24. 

"Vreau sa fie clar si sincer. Mentineam un dialog cu partenerii nostri - cu europenii si americanii - folosind doar instrumente diplomatice si pasnice. Insa la incercarile noastre de a continua acest dialog, ei ne-au raspuns prin sustinerea unei lovituri de stat anticonstitutionale in Ucraina. Nu aveam nicio garantie ca Ucraina nu va deveni maine parte a NATO", a declarat Putin, intr-un interviu acordat postului de radio Europe 1 si postului de televiziune TF1. 

"Sa ma scuzati, dar noi nu puteam proceda altfel in aceste conditii, cand un teritoriu cu o populatie preponderent de origine rusa risca sa ajunga intr-o alianta militara internationala, desi locuitorii Crimeei voiau sa fie in componenta Rusiei", a adaugat el. 

Totodata, liderul de la Kremlin a afirmat ca "o politica bazata pe expansiune si cuceriri de teritorii nu are viitor in epoca contemporana".  El a subliniat ca destramarea fostei Uniuni Sovietice a fost o "catastrofa umanitara a secolului XX, ci nu una de tip politic sau ideologic". 

De asemenea, presedintele rus a declarat ca ar vrea ca numele lui sa ramana in istorie si sa fie legat de ameliorarea conditiilor de viata in Rusia.  "As vrea sa fiu considerat drept un om care a facut tot de a putut pentru fericirea si prosperitatea tarii sale, a poporului sau", a spus Putin.