Industria fondurilor de investitii din regiune, aflata inca in faza de dezvoltare, resimte din plin impactul crizei Vestului, interesul investitorilor straini fiind tot mai redus.

"Criza datoriilor de stat din zona euro are deja un impact sever asupra Europei Centrale. Indicatorii de baza ai OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica - n.r.) pentru economiile din ECE (Europa Centrala si de Est) sunt pe un trend clar descendent, iar increderea consumatorilor si companiilor a scazut deja sub media pe termen lung", a explicat, pentru Financial Times, Christophe Wuyts, economist la KBC Global Services NV, potrivit Mediafax.

Aproximativ 60% din exporturile din regiune merg catre zona euro, iar jumatate din acest volum au ca destinatie Germania. Astfel, cresterea economica din Europa Centrala si de Est a incetinit in trimestrul al treilea, dupa un trimestru doi "sumbru", iar, potrivit lui Wuyts, "inicatorii arata ca ultimul trimestrul al anului 2011 nu va fi un punct de cotitura".

Pietele fondurilor de investitii din regiune se confrunta astfel cu un mediu nefavorabil, noteaza FT. Acolo unde volumele au crescut in ultima perioada, cresterea se datoreaza investitiilor atrase de pe piata locala, care reprezinta in unele state 50% din activele industriei, in timp ce investitiile in actiuni internationale sunt in scadere.

"Nu exista niciun orizont pe termen lung, nu este loc pentru performante negative", comenteaza Christa Bernbacher, director pentru ECE la Raiffeisen Capital Management. Cu exceptia Rusiei si Bulgariei, majoritatea investitorilor din regiune au o atitudine conservatoare, a adaugat ea.

"Un investitor care cumpara un fond de capital timp de patru saptamani, apoi il va vinde. Managerii destepti de active introduc comisioane de iesire", a aratat Bernbacher.

Procesul de deleveraging (restrangerea operatiunilor in vederea consolidarii capitalului) efectuat de bancile vest-europene reprezinta de asemenea o problema, deoarece grupurile financiare din zona euro sunt principalii actionari ai companiilor de administrare a fondurilor de investitii din regiunea ECE, avertizeaza FT.

Masurile luate de bancile vest-europene presupun repatrierea profiturilor din regiune, proces care merge mana in mana cu scaderea investitiilor straine directe in tarile ECE.

Christa Bernbacher de la Raiffeisen considera ca ar putea urma o perioada de consolidare a sectorului companiilor de administrare a fondurilor de investitii.

Strategia anticriza a grupurilor financiare europene nu are un impact uniforn in regiune, mai expuse fiind tarile care depind de finantarea de la bancile mama, precum Ucraina, Ungaria, Serbia, Romania si Slovenia, noteaza Mauro Ratto, director pentru piete emergente la Pioneer Investments.

Astfel, Ungaria sta cel mai rau, din cauza gradului de indatorare foarte ridicat, in timp ce Polonia are cele mai bune sanse sa treaca de criza relativ neafectata.