FT: "Restructurare-monstru" la Royal Bank of Scotland. Cel putin 30.000 de concedieri
Royal Bank of Scotland pregateste un program amplu de restructurare, prin care vizeaza sa-si restranga semnificativ operatiunile si sa-si focuseze activitatea pe servicii bancare destinate populatiei si companiilor din Marea Britanie, luand in calcul cel putin 30.000 de concedieri in urmatorii 5 ani.
RBS, controlata de guvernul britanic printr-o participatie de 81% din actiuni, va anunta probabil saptamana viitoare retragerea din multe activitati riscante din zona de investment banking, precum si un plan de vanzare a majoritatii afacerilor internationale, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.
Restructurarea se va incadra intr-o serie de "masuri brutale" de reducere a cheltuielilor si disponibilizari, dorite de catre noul director general al bancii, Ross McEwan. Acestea ar putea conduce la disponibilizarea a mai mult de un sfert dintre cei 120.000 de angajati ai bancii in urmatorii 3-5 ani.
"Eu nu doresc sa conduc cea mai mare banca din lume. Eu doresc sa conduc cea mai buna banca din Marea Britanie, ceea ce nu are de-a face cu marimea institutiei. Multe dintre costurile noastre sunt vechi, generate de statutul de grup global, care nu ne mai caracterizeaza", a declarat McEwan, intr-o postare publicata recent pe site-ul bancii.
RBS se va concentra pe trei tipuri cheie de afaceri: clientii retail, firmele mici si companiile mari, au declarat pentru FT surse apropiate bancii.
"Va fi o restructurare-monstru", a comentat un analist bancar. O sursa apropiata RBS a afirmat ca divizia de servicii bancare destinate companiilor mari ar urma sa inghita "ceea ce a mai ramas" din banca de investitii a grupului, care va avea astfel o functie complementara pentru celelalte activitati destinate clientilor corporate.
RBS va retrage banca de investitii a grupului de pe pietele din Statele Unite si Asia, iar cei 11.000 de angajati ai diviziei trebuie sa se pregateasca pentru concedieri masive.
Grupul britanic va vinde de asemenea Citizens, banca comerciala pe care o detine in SUA, cu 18.500 de angajati.
Autoritatile britanice fac presiuni la RBS pentru a determina banca sa-si consolideze situatia financiara, dupa ce rata capitalului de rang intai, un indicator cheie al solvabilitatii, a scazut la 8,1-8,4% la finele anului trecut, nivel criticat de agentiile de rating. Banca a avertizat ca va raporta pierderi semnificative pentru anul trecut, dupa ce a inregistrat in ultimele trei luni ale anului provizioane de 4,5 miliarde de lire sterline pentru acoperirea riscului din portofoliul de active, la care se adauga un provizion special de 3 miliarde lire pentru cheltuieli legate de diferitele litigii si investigatii in care este implicat grupul in Marea Britanie si SUA.
Analistii anticipeaza ca RBS va inregistra pentru 2013 o pierdere inainte de taxe de pana la 8 miliarde lire sterline.
"Nu ne indoim ca Ross McEwan va avea curajul sa implementeze masuri salbatice de reducere a costurilor pentru a determina revenirea pe profit, care ne asteptam sa se materializeze pana in 2018", a declarat pentru FT un analist financiar.