Guvernul britanic detine 81% din actiunile RBS si este de asemenea cel mai mare actionar al bancii Lloyds, unde are o participatie de 41%.

Procedurile pentru privatizarea participatiei la Lloyd sunt pe cale sa inceapa, insa situatia mai dificila in care se gaseste RBS va intarzia iesirea statului din actionariatul acesteia.

Astfel, Cable a afirmat ca RBS va ramane o banca de stat cel putin pana la alegerile din mai 2015, chiar pentru urmatorii 5 ani.

Ministrul finantelor, George Osborne, a cerut efectuarea unei evaluari pentru a determina daca RBS ar trebui separata in doua entitati distincte, una care sa preia activele viabile ale grupului, iar cealalta sa absoarba activele neperformante.

Evaluarea, care urmeaza sa fie finalizata in toamna, a intarziat orice tentativa de vanzare a participatiei statului, preluata in urma unui bailout de 45 miliarde lire sterline acordat in timpul crizei financiare din 2008-2009. In prezent, pachetul valoreaza aproximativ 30 miliarde lire sterline.

"Nu cred ca ar fi de bun simt pentru guvern sa stabileasca termene rigide, insa avand in vedere punctul de plecare cred ca este nerealist sa credem ca RBS va trece in proprietate privata in acest mandat parlamentar, sau poate chiar in urmatorii cinci ani", a afirmat Cable pentru Sunday Telegraph, preluat de The Guardian.

RBS trebuie sa vanda 315 dintre sucursalele sale, potrivit conditiilor impuse de Comisia Europeana la incasarea ajutorului de stat.