Aşa cum nu încetez să spun, (Brexitul) este o greşeală, dar nu şi un dezastru. Situaţia este mai puţin rea decât credeam”, a spus Cameron în timpul forumului de la Davos, răspunzându-i magnatului indian din sectorul metalurgic, Lakshmi Mittal, după ce acesta l-a atenţionat că toată lumea vorbeşte despre Brexit.

„Dar va fi totuşi dificil”, a completat fostul premier conservator în scurtul schimb de replici difuzat de postul Channel 5 News.

În campania electorală premergătoare referendumului din iunie 2016 el a făcut tot posibilul să-şi convingă compatrioţii că ieşirea din UE va avea efecte grave asupra economiei Marii Britanii, astfel că susţinătorii Brexitului i-au descris campania prin expresia „Proiectul Teamă” („Project Fear”). După ce tabăra anti-Brexit a pierdut la referendum, Cameron a demisionat.

Davis: Acordul cu UE pentru perioada de tranziţie după Brexit, convenit “până la sfârşitul lunii martie”

Pe de altă parte, ministrul britanic însărcinat cu Brexitul, David Davis, a estimat că un acord cu UE privind o perioadă de tranziţie după Brexit ar putea fi convenit “până la sfârşitul lunii martie”, informează Reuters.

Această perioadă de tranziţie, dacă va fi stabilită, va începe la data oficială a Brexitului, 29 martie 2019, şi ar urma să dureze - din punctul de vedere al Marii Britanii - doi ani, pentru ca în acest timp britanii să se adapteze noilor reglementări şi împreună cu UE să fixeze cadrul relaţiei lor viitoare. Însă negociatorul-şef european pentru Brexit, Michel Barnier a avansat posibilitatea unei perioade de tranziţie mai scurte, doar până spre finele anului 2020.

În timpul unei audieri desfăşurate în miercuri în faţa comisiei parlamentare pentru Brexit, David Davis a spus că în perioada de tranziţie vor fi 'aplicate în mare măsură regulile pieţei unice şi ale uniunii vamale', Marea Britanie va recunoaşte jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi va participa la bugetul UE.

Însă el a primit imediat critici din partea unor parlamentari conservatori. 'În aceşti doi ani vom fi un stat vasal', i-a replicat deputatul Jacob Rees-Mogg, pentru care respectarea în continuare a jurisdicţiei CJUE ar fi o trădare a promisiunii referendumului pentru Brexit.

Dar Davis a explicat în continuare faptul că o perioadă de tranziţie post-Brexit va permite Marii Britanii să desfăşoare negocieri cu state terţe în vederea încheierii de acorduri comerciale, lucru pe care nu-l poate face atât timp cât este membră a UE, iar mediul de afaceri va avea timp să se adapteze noului context.

Cât despre relaţia viitoare cu UE, negociatorul-şef britanic a estimat că aceasta 'trebuie decisă la începutul tranziţiei, nu la sfârşitul ei'. „Ar fi inutil să începem o tranziţie fără să ştim rezultatul ei”, a argumentat David Davis.

Liderii statelor UE au aprobat la summitul lor din decembrie angajarea a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este considerată a doua fază a negocierilor, respectiv relaţia post-Brexit între Marea Britanie şi UE, după ce s-au înregistrat anumite progrese în cele trei dosare esenţiale pentru europeni, şi anume 'factura' Brexit-ului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

În această a doua fază a tratativelor europenii şi britanicii trebuie să finalizeze punctele din faza anterioară şi să se pună de acord asupra unei perioade de tranziţie post-Brexit şi asupra viitorului relaţiilor comerciale.