FMI a mentinut neschimbata prognoza pentru 2015, la 1,5%.

"Redresarea este in curs, dar dupa opinia noastra este inca prea slaba", a declarat Mahmood Pradhan, director adjunct al departamentului pentru Europa al FMI.

Potrivit FMI, redresarea nu este nici solida nici puternica, in special din cauza cererii reduse la nivel mondial, care afecteaza economia reala si incetineste inflatia.

Raportul explica faptul ca pietele sunt inca fragmentate, cu o contractie a creditarii si un cost ridicat al imprumuturilor.

Cresterea economica a zonei euro este expusa mai multor tipuri de riscuri, in special faptul ca posibile noi socuri, interne sau externe, ar putea afecta increderea pietelor, opri redresarea economica si declansa deflatie, avertizeaza FMI.

Institutia propune trei tipuri de masuri, respectiv sustinerea cererii, consolidarea capitalului bancilor si aplicarea de reforme structurale.

Fondul saluta totodata masurile de stimulare economica anuntate recent de Banca Centrala Europeana si considera ca BCE ar trebui sa faca achizitii masive de active, daca inflatia se va mentine la un nivel scazut.

FMI sustine pozitiile unor sefi de state si de guverne, in special din Franta si Italia, considerand ca politicile bugetare nationale trebuie sa fie astfel concepute incat sa sustina cresterea, atunci cand este posibil, facand uz de flexibilitate in cadrul bugetar actual.