FMI a inasprit, in ultimii ani, conditiile la imprumuturile acordate tarilor cu probleme financiare
Dolari
FMI a crescut in ultimii ani numarul conditiilor atasate imprumuturilor acordate tarilor care intampina dificultati financiare, in pofida promisiunilor de a limita ceea ce criticii institutiei internationale considera a fi cereri oneroase, arata un studiu citat de Reuters.
Tarile care sunt disperate sa obtina bani de la FMI sunt in dezavantaj in discutiile cu institutia, care se desfasoara similar unor negocieri "cu pistolul la tampla", potrivit unui studiu al Eurodad, o retea de 48 de ONG-uri din 19 tari europene, cu activitate in domenii precum finantarea pentru dezvoltare si combaterea saraciei.
FMI a pus in medie aproape 20 de conditii la imprumuturile aprobate in ultimii doi ani, mai multe decat au identificat doua rapoarte precedente ale Eurodad. Astfel, in perioada 2005-2007, Fondul a impus in medie 13,7 conditii, fata de 14 in intervalul 2003-2004.
Multe dintre conditii au vizat chestiuni sensibile politc, precum taieri de salarii in sectorul public sau reforme, arata studiul, care analizeaza 23 de imprumuturi din perioada octombrie 2011-august 2013.
Intr-o analiza din 2011 a activitatii, FMI a promis ca va mentine "conditiile la minim si concentrate pe chestiuni macro esentiale". In urma cu sase ani, un departament de control intern al FMI a propus reducerea numarului de conditii pentru imprumuturi, argumentand ca abordarea nu era eficienta.
"FMI da inapoi crescand numarul de conditii structurale atasate imprumuturilor si ramane implicat puternic in aspecte deosebit de sensibile", se arata in raportul Eurodad.
Rezultatul studiului a fost puternic influentat de cele mai mari imprumuturi acordate de Fond in intervalul analizat. Programele pentru Cipru, Grecia si Jamaica reprezinta 87% din fondurile aprobate, fiecare avand cate 35 de conditii in medie, noteaza Eurodad.
In cazul Ciprului si Greciei, conditiile impuse au fost determinate de Consiliul Executiv al Fondului dominat de europeni, care a cerut reduceri dure ale cheltuielilor bugetare in schimbul ajutorului, a declarat directorul Jesse Griffiths.
Conditiile FMI sunt contestate de mult timp de state si diverse organizatii, care afirma ca sunt excesive si afecteaza populatia saraca.
De asemenea, multe dintre guvernele care au avut relatii cu Fondul s-au plans ca cerintele nu sunt adaptate circumstantelor si situatiei politice din fiecare tara, iar multe dintre termene sunt nerealiste.
Mai multe despre:
#FMI#imprumut extern
Pe acelasi subiect: