Franţa, a doua economie a zonei euro, ar urma să înregistreze un declin de 10% anul acesta, urmat de un avans de 5% - 6% anul viitor, în funcţie de evoluţia pandemiei şi de măsurile de izolare adoptate, previzionează FMI.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat săptămâna trecută că Franţa va intra din nou într-un lockdown naţional începând de vineri, pentru a reduce răspândirea noului coronavirus. El a precizat că măsurile respective pot fi relaxate dacă nivelul de contaminare zilnic scade la aproximativ 5.000 faţă de 40.000 în prezent.

Ca urmare, Guvernul de la Paris se aşteaptă la o contractare a economiei de 11% anul acesta şi la o datorie de 119,8% din PIB.

"Un plan pe termen mediu, credibil şi ambiţios, de consolidare fiscală ar trebui pregătit acum pentru a fi implementat imediat ce va avea loc redresarea economiei. Eforturile autorităţilor ar trebui să vizeze reducerea cheltuielilor publice", se arată în raportul FMI, potrivit Agerpres.

Şi Olivier Dussopt, secretar de stat Ministerul Conturilor Publice, a avertizat duminică despre faptul că noile măsuri adoptate pentru a amortiza impactul economic al celei de a doua izolări în Franţa şi pierderile de venituri fiscale pe care aceasta le va provoca ar urma să ducă deficitul public la 248 miliarde euro în acest an.

Un astfel de deficit ar reprezenta 11,3% din Produsul Intern Brut, a precizat Dussopt, reamintind că, la începutul anului, deficitul public era prognozat la 53,5 miliarde euro.