FMI ar putea revizui, in scadere, prognozele privind cresterea economiei mondiale
Harta lumii
Fondul Monetar International (FMI) ar putea sa-si revizuiasca, din nou, estimarile privind ritmul de crestere care va fi inregistrat in 2016 de economia mondiala, in conditiile in care perspectivele economice sunt afectate de cererea slaba, schimburi comerciale si investitii reduse precum si de cresterea inegalitatii, a declarat, directorul general al FMI, Christine Lagarde.
FMI urmeaza sa publice, la inceputul lunii octombrie, o noua versiune revizuita a perspectivelor economiei mondiale (World Economic Outlook). O noua retrogradare ar fi cea de a sasea reducere consecutiva din ultimele 18 luni.
In luna iulie a acestui an, citand incertitudinea globala provocata de referendumul din Marea Britanie, FMI si-a redus estimarile privind avansul inregistrat de economia mondiala la 3,1% in 2016 si la 3,4% in 2017, in ambele cazuri fiind vorba de o reducere cu 0,1 puncte procentuale fata de estimarile din luna aprilie.
Intr-un interviu acordat Reuters, Lagarde a subliniat ca liderii G20 trebuie sa faca mai mult pentru a stimula cererea, a sustine schimburile comerciale si a combate inegalitatea. In plus, desi unele amenintari majore la adresa economiei mondiale nu s-au materializat, precum o recesiune declansata de votul la referendumul din Marea Britanie sau prabusirea economiei chineze, Lagarde a apreciat ca imaginea de ansamblu este acea a unei cresteri care incetineste usor, fragila, slaba si care nu este alimentata de comert.
"Atunci cand ne uitam cu atentie la perspectivele de crestere economica, la potentialul de crestere, la productivitate, nu vedem semnale foarte bune si probabil ne vom revizui in jos prognozele noastre pentru 2016", a spus Christine Lagarde.
Directorul FMI a adaugat ca le va spune liderilor G20 prezenti duminica si luni la Hangzhou, China, ca noi reduceri ale potentialului de crestere precum si noi obstacole in calea liberei circulatii a bunurilor, serviciilor, capitalului si persoanelor ar afecta toate acestea.
Lagarde a precizat ca persoanele afectate de schimburi comerciale si inovatie trebuie ajutate de politici care sa le permita sa dobandeasca noi aptitudini si mobilitatea locului de munca. "Aceasta este ceva de care trebuie sa fie ingrijorate toate tarile si toate guvernele", a subliniat directorul general al FMI.
In luna aprilie, Fondul Monetar International a revizuit in crestere, pana la 4,2% estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, de la 3,9% cat estima in luna octombrie a anului trecut.
Pe acelasi subiect: