"Perspectiva negativa reflecta scaderea nivelului de incredere a Fitch ca vor fi aprobate la timp masurile fiscale necesare pentru a aduce finantele publice ale SUA pe o directie sustenabila si pentru a asigura ratingul suveran AAA", se arată intr-un comunicat al agentiei.

O comisie speciala creata in vara in Congresul SUA, cu mandatul de a gasi pana in decembrie  masuri de reducere a deficitului bugetar si datoriei publice la care sa subscrie ambele partide dominante, cel Republican si cel Democrat, a anuntat saptamana trecuta ca negocierile s-au incheiat fara rezultat. Politicienii au esuat toate incercarile de a ajunge la un consens pe probleme esentiale pentru ordonarea finantelor publice ale Statelor Unite.

In opinia agentiei de rating, acest esec "subliniaza dificultatea ajungerii la un consens larg asupra modului de reducere a uriasului deficit bugetar federal" al Statelor Unite.

"Un acord si o punere in aplicare, in 2013, a unui plan credibil de reducere pe termen mediu, care sa stabilizeze datoria publica in a doua jumatate a deceniului, ar relaxa presiunea asupra cotarii Statelor Unite, chiar daca, amanand deciziile dificile care trebuie luate in privinta impozitelor si cheltuielilor dupa alegerile legislative si prezidentiale, marimea si ritmul necesare reducerii deficitului vor fi mai importante", a adaugat Fitch.

Fitch este ultima dintre cele trei mari agentii de cotare care mentine nota "AAA" acordata Statelor Unite la o perspectiva "stabila". Standard and Poor's a scazut aceasta cotatie, in august, la "AA+", iar Moody's a scãzut perspectiva la "negativã" in aceeasi perioada, mentinand totodata nivelul "Aaa".

Standard & Poor's a redus la inceputul lunii august in premiera ratingul SUA de la AAA la AA+, acuzand divergentele politice de la Washington care impiedica adoptarea unor masuri concrete de reducere a deficitului bugetar si datoriei publice. S&P a mentinut perspectiva negativa atribuita ratingului Statelor Unite. 

Moody's a atribuit perspectiva negativa ratingului SUA pe 2 august, insa a reconfirmat ratingul de top Aaa. Moody's a avertizat miercuri Washingtonul ca ratingul ar putea fi in pericol daca Congresul va "da inapoi" de la taierile automate de 1.200 miliarde de dolari, care vor incepe sa-si faca efectul din 2013, pe o perioada de 10 ani.

Citeste si:

Ce inseamna sa lucrezi pentru cel mai mare fond de investitii din lume