In pofida victoriei stranse obtinute de un partid de centru la alegerile de duminica, aproape in fiecare zi izbucnesc violente extremiste la Atena sau in alte zone ale tarii: neonazisti impotriva imigratiei, anarhisti si militanti de stanga.

Situatia din Grecia aminteste de Republica de la Weimar: violenta (si banalizarea ei), ura, furie, polarizare, teama, disperare si resemnare, sustine Aristides Hatzis, profesor asociat de drept si economie la Universitatea din Atena, detinatorul blogului GreekCrisis.net, potrivit paginii electronice a Financiale Times. 

Rezultatele electorale demonstreaza pericolul in care este pusa democratia greaca. Partidul de centru-dreapta Noua Democratie a castigat alegerile, dar Parlamentul, pentru prima data in istoria Greciei, va fi plin de extremisti. In afara de neonazisti si partidul comunist stalinist, mai este si Syriza, formatiune al carei lider este un admirator al lui Mao Zedong, Fidel Castro si Hugo Chavez. In plus, cei trei protagonisti ai unui incident violent transmis in direct la televiziune saptamana trecuta au fost, de asemenea, alesi in Parlament.

De la castigarea independentei, la sfarsitul anilor '20, Grecia a fost apropiata de Occident si in special de Marea Britanie, care a protejat-o pana cand a fost inlocuita de Statele Unite la sfarsitul anilor '40. Grecia a fost intotdeauna de partea castigatoare in razboaiele care au urmat, iar cresterea sa economica din perioada 1929-1980 a fost rasplatita cu intrarea in UE in 1981, explica profesorul Hatzis. 

Sistemul politic grec de dupa 1981 a fost insa marcat de populism, nepotism, centralizare si coruptie. De aceea elenii le-au pedepsit in cele din urma pe cele doua mari partide (Noua Democratie si Pasok), pentru ca au plonjat Grecia intr-o criza economica ingrozitoare cu datorii si deficite uriase si au transformat-o intr-un stat ineficient, nepregatit pentru reforma si subjugat de interese speciale, continua el. 

Populatia greaca este dezamagita, saraca, exasperata si foarte inspaimantata. Pare sa alunece in aceeasi capcana, recompensand demagogia, oportunismul politic si ignoranta aroganta. 

"Grecia se afla doar la un pas de revolte civile si colaps total. Nu merita acest lucru. Europa are puterea de a ne impinge in prapastie, dar are si abilitatea de a ne trage inapoi de pe marginea prapastiei si de a ne salva. Aceasta nu este doar o decizie economica; este in mare parte o decizie politica. O greseala fatala va urmari Europa pentru totdeauna", conchide profesorul grec.

Sursa: Mediafax