Fermierii din Afganistan sunt preocupați să valorifice recoltele generoase de opiu de pe câmpurile cultivate cu maci, în condițiile în care autoritățile au eșuat și în acest an să descurajeze această practică ce alimentează producția de heroină care se vinde în aproape toată lumea, scrie Reuters.

Ajutați de funcționari corupți, contrabandiști internaționali și luptători talibani, fermierii din Afganistan și-au menținut și în acest an producția de opiu în jur de 9.000 de tone, în ciuda eforturilor Guvernului de a limita cultivarea de maci.

“Nu câștigăm suficienți bani din grâu sau alte culturi”, spune Mohammad Nadir (35 de ani), în timp ce strânge producția de semințe de mac de pe pământul pe care l-a cultivat anul trecut în sudul provinciei Kandahar.

Aceasta zonă este regiunea în care se cultivă cele mai întinse suprafețe de maci pentru producția de opiu, după cea vecină - Helmand, fieful luptătorilor talibani.

Din semințele de opiu, din care se produc herionă și alte druguri, Nadir obține 3.000 de dolari anual. Spre comparație, din cultivarea grâului pe aceeași suprafață de pământ ar obține doar 1.000 de dolari pe an.

Dar Nadir va trebui să împartă acest profit cu talibanii, care îi protejează culturile de maci și care îi găsesc contrabandiști internaționali cărora le vinde marfa ilegală.

Insurgenții obțin o mare parte din banii pe care îi folosesc în acțiunile lor teroriste din vânzarea și intermedierea vânzării de narcotice, o piață pe care Organizația Națiunilor Unite a evaluat-o la aproximativ 3 miliarde de dolari doar în Afganistan.

În ciuda eforturilor de ani de zile de a diminua producția de opiu, această cultură ilegală reprezintă o parte importantă și economia țării. Producția de opiu a atins un record în 2017, când a crescut cu 87% față de cantitatea produsă în anul anterior.

Fermierii nu dau macii pe grâu

Anul trecut, Guvernul a distribuit gratiut mai mult de 10.000 de tone de semințe de grâu, pentru a-i convinge pe fermieri să cultive această cereală, în locul macilor, precum și 20.000 de tone de uree, pentru a fertiliza culturile de grâu.

Mulți dintre fermieri au luat semințele, dar nu le-au cultivat, spune Akbar Rustami, purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii.

Am încercat să descurajăm fermierii să mai planteze maci, dar aceștia continuă să ignore ordinele noastre, pentru că vor să câștige bani”, a spus Rustami.

Potrivit autorităților de la Kabul, mai mult de 3.000 de kilometri pătrați de teren arabil au fost cultivate anul trecut cu maci. Oficialii statului au deschis mai mult de 500 de anchete împotriva fermierilor care cultivă planta din care se face opiu și a funcționarilor publici care în ajută în activitățile lor ilegale.

De asemenea, forțele americane și cele afgane au lansat campanii aeriene pentru a distruge laboratoarele și fabricile ilegale din sudul Afghanistanului în care se produc droguri, scopul fiind să îi lase pe talibani fără surse de finanțare.

Cu toate acestea, autoritățile spun că sunt depășite de situație și că este nevoie de inspecții și campanii la nivel national.

Avem nevoie de forțe speciale care să-i oprească pe fermieri să mai cultive maci. Avem nevoie de elicoptere care să survoleze zonele în care se află aceste culturi”, spune Najibullah Ahmadi, responsabil cu interzicerea cultivării de maci.

Nadir, fermierul din Kandahar, spune, însă, că autoritățile nu îi oferă o alternativă la banii pe care îi câștigă din cultivarea macilor, bani de care are nevoie pentru a-și crește cei cinci copii.