Conducerea Fed nu a modificat deocamdata politica monetara, dupa o reuniune de doua zile a conducerii. "Cresterea economica s-a imbunatatit intr-o oarecare masura in trimestrul al treilea. Exista riscuri semnificative de inrautatire a perspectivei, inclusiv legate de tensiunile de pe pietele financiare", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Presedintele Rezervei Federale din Chicago, Charles Evans, a fost impotriva deciziei de mentinere a politicii monetare, considerand ca banca centrala ar fi trebuit sa ia masuri suplimentare de stimulare.

Fed nu a oferit niciun indiciu daca analizeaza achizitii suplimentare de titluri garantate prin ipoteci, menite sa determine reducerea dobanzilor, sau o modificare majora a politicii in domeniul comunicarii, doua optiuni despre care analistii credeau ca sunt in discutie.

Institutia a mentionat totusi ca noile achizitii de obligatiuni raman o optiune si a reiterat ca este pregatita sa isi adapteze balanta contabila in functie de nevoia de sustinere a redresarii.

Reuniunea Fed a avut loc in conditiile in care pe pietele financiare s-au produs scaderi puternice din cauza problemelor din Europa, iar economia americana este departe de o redresare deplina.

Banca centrala se asteapta acum la un avans economic de 2,5-2,9% anul urmator, comparativ cu estimarea de 3,3-3,7% din iunie.

Totodata, Fed a ridicat estimarea privind nivelul minim al somajului la sfarsitul anului urmator, de la 7,8-8,2% la 8,5-8,7%.

O rata optima a somajului s-ar situa la 5,2-6%, insa potrivit Fed acest nivel nu va fi atins nici pana la sfarsitul anului 2014, cand somajul va fi de 6,8-7,2%. Oficialii Fed au notat imbunatatirea semnificativa a cresterii economice in trimestrul al treilea.

Convocarea unui referendum in Grecia referitor la noul program de salvare a spulberat sperantele ca Europa va rezolva in sfarsit criza datoriilor.

In SUA, redresarea este fragila si ar putea fi afectata daca liderii europeni nu vor reusi sa opreasca criza.

Economia americana a avansat cu 2,5% in trimestrul al treilea, o imbunatatire semnificativa de la 1,3% in trimestrul precedent, dar ritmul este prea lent pentru a determina scaderea ratei somajului, de 9,1%.

Citeste si

Cel mai bine cotate smartphone-uri din lume. Top 10 telefoane inteligente