Prăbușirea indicilor bursieri are loc pe fondul panicii provocate de pandemia de coronavirus, în pofida eforturilor Rezervei Federale americane de a calma pieţele, informează AFP, preluată de Agerpres.

La scurt timp după debutul tranzacţiilor, indicele Dow Jones Industrial Average înregistra o scădere de 9,71%, indicele S&P 500 era în declin cu 8,14% iar indicele Nasdaq Composite era în scădere cu 6,12%.

Prăbuşirea indicelui S&P 500 a declanşat în mod automat un mecanism de întrerupere a tranzacţiilor timp de un sfert de oră, în ideea de a permite jucătorilor de pe piaţă să se calmeze. Acest mecanism a fost utilizat de două ori săptămâna trecută.

Dacă la reluarea tranzacţiilor indicele S&P 500 înregistrează o scădere de 13% va fi declanşată o nouă suspendare de 15 minute.

Pieţele bursiere se confruntă cu o volatilitate extremă de la debutul crizei coronavirusului, care s-a accentuat săptămâna trecută după cea mai gravă cădere înregistrată joi de indicele Dow Jones după crahul din 1987 (minus 10%), urmată vineri de cea mai importantă creştere de după 2008 (plus 9,4%).

Creşterea numărului de cazuri de contaminare cu coronavirus la nivel mondial precum şi măsurile drastice de izolare impuse la nivel mondial îi îngrijorează pe investitori, care se tem de o posibilă recesiune economică mondială.

Rezerva Federală americană a decis duminică să reducă la zero costul împrumuturilor şi a promis că îşi va extinde portofoliul de obligaţiuni cu cel puţin 700 de miliarde de dolari, în timp ce alte bănci centrale şi-au extins şi ele eforturile destinate sprijinirii economiilor afectate de pandemia de coronavirus.

"Brokerii sunt în stare de şoc şi îşi spun "dacă iau toate aceste măsuri, situaţia trebuie să fie una oribilă", a comentat Christopher Low, economist la FTN Financial. "Iar situaţia este cu adevărat una proastă. Este suficient să priveşti datele statistice din China sau numărul de morţi din Italia", a adăugat economistul.

Și acţiunile tranzacţionate pe bursele europene au scăzut luni dimineaţă cu peste 8%, pe fondul extinderii pe continent a pandemiei de coronavirus (COVID - 19).

Indicele pan-European STOXX 600 a coborât cu 8,2%, la cel mai redus nivel din noiembrie 2012, în timp ce bursele din Italia, Franţa şi Spania - unde se înregistrează primele trei focare de COVID - 19 din Europa - înregistrau scăderi semnificative.

Şi băncile europene erau afectate, acţiunile grupurilor franceze Natixis şi SocGen consemnând un declin între 12% şi 14,1%, iar titlurile Credit Suisse o scădere cu 12%. Şi indicele principal DAX 30 al Bursei din Frankfurt a scăzut luni cu 5,6%, la 8.715 puncte, situându-se sub pragul de 9.000 de puncte.