Zona euro vrea sa creasca resursele FMI pentru a ajuta Europa sa faca fata crizei datoriilor
Ministrii Finantelor din zona euro vor actiona "rapid" in vederea unei cresteri a resurselor Fondului Monetar International (FMI), cu scopul ca acesta sa poata ajuta mai bine Europa sa faca fata crizei datoriilor, a anuntat liderul lor, Jean-Claude Juncker, scrie AFP.
"Am fost de acord sa examinam rapid o crestere a resurselor FMI pentru imprumuturi bilaterale", a declarat Jean-Claude Juncker intr-o conferinta de presa, la finalul unei reuniuni a ministrilor tarilor din grupul euro, la Bruxelles.
Obiectivul este de a face astfel incat capacitatea de imprumut a FMI "sa poata corespunde in mod adecvat noii puteri a FESF", Fondul pentru ajutor financiar al zonei euro, care se cere sa fie consolidat, "si ca el sa poata coopera cu acesta si mai strans", a adaugat Juncker.
Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare Olli Rehn a precizat ca aceste imprumuturi la FMI vor fi efectuate de statele din zona euro si ca, in acest stadiu, nu se prevede ca o institutie europeana sa se alature acestui efort. "Pana in prezent, nu am vazut nicio institutie europeana sa se ofere voluntar sa contribuie la imprumuturi bilaterale" la FMI, a declarat Olli Rehn.
Totusi, zona euro reflecteaza la o optiune conform careia Banca Centrala Europeana (BCE) sa efectueze, de asemenea, imprumuturi la FMI, cu scopul de a consolida capacitatea sa de ajutorare a unor tari in dificultate din zona euro impotriva propagarii crizei datoriilor.
Mai multi ministri ai finantelor au sugerat acest lucru marti seara, la Bruxelles, precizand totodata ca BCE este independenta si trebuie sa se decida singura.
Rolul BCE "este pe masa (de discutii), la fel ca rolul FMI", astfel incat cele doua "sa poata sa aiba capacitatea de a face mai mult", a declarat Didier Reynders, ministrul belgian al Finantelor, la finalul reuniunii.
Un FESF extins probabil ca nu va atinge 1.000 de miliarde de euro
Forta de interventie a Fondului de sustinere a tarilor in dificultate din zona euro (FESF) probabil ca nu va atinge suma de 1.000 de miliarde de euro prevazuta initial, din cauza situatiei de pe piete, a recunoscut marti seara Jean-Claude Juncker, relateaza AFP.
"Nu am revazut ambitiile in scadere, dar conditiile s-au schimbat, deci, probabil ca (FESF) nu va fi (in valoare) de 1.000 de miliarde (de euro), ci mai putin, dar va fi totusi (o suma) substantiala", a declarat liderul ministrilor de Finante ai uniunii monetare, in cadrul unei reuniuni la Bruxelles.
"Nu este posibil sa oferim o suma exacta, pentru ca circumstantele s-au inrautatit in ultimele saptamani, de la ultimul summit (european). Practic, este imposibil sa avansam o suma, daca vrem sa ramanem seriosi", a insistat el in fata jurnalistilor.
Ministrii de Finante din zona euro au fost de acord sa multiplice forta de interventie a Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF) printr-un sistem de asigurare partiala a unor imprumuturi din partea unor investitori in tari fragile din cadrul uniunii monetare, dar fara sa avanseze o suma pentru evaluarea capacitatii de interventie a Facilitatii.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: