"Politicile fiscale actuale sunt nesustenabile in majoritatea economiilor industrializate. In absenta unor corectii structurale profunde, se va resimti un risc ridicat de faliment de stat", a declarat Daniel Hofmann, economistul sef al Zurich Financial Services, care a contribuit la intocmirea raportului.

Datoriile mari de stat au fost mentionate de WEF drept o amenintare importanta si in raportul de risc de anul trecut, principala problema fiind identificata in Grecia.

Intre timp, criza din zona euro a inghitit si Irlanda, care a fost impinsa de asemenea pe calea unui acord cu FMI, si ameninta acum Portugalia si probabil Spania, a patra mare economie europeana.

Investitorii se tem ca tarile "de la periferia zonei euro" nu isi vor putea onora angajamentele financiare.

Resursele tot mai restranse de elemente fundamentale, precum hrana, apa si energia, reprezinta de asemenea amenintari importante in acest an, accentuate de lipsa investitiilor in infrastructura din cauza deficitelor bugetare mari, avertizeaza WEF.

Cresterea puternica a preturilor alimentelor si energiei au aprins deja semnale de alarma privind inflatia, iar situatia va continua sa se inrautateasca din cauza cresterii incidentei fenomenelor meteorologice extreme, nevoii tot mai mari de resurse si speculei financiare raspandite.