Este pentru prima oară când se avansează dintr-o sursă britanică o sumă a viitoarei facturi a Brexitului. Suma evocată este mult mai mică decât cea de până la 100 de miliarde de euro evocată la Bruxelles.

Potrivit ziarului, care scrie că se referă la responsabili guvernamentali sub protecţia anonimatului, Marea Britanie va fi pregătită să plătească până la 40 de miliarde de euro, cu condiţia ca UE să accepte să negocieze reglarea conturilor în cadrul unui acord general cu privire la relaţiile viitoare între Londra şi blocul european şi mai ales la relaţiile comerciale.

Bruxellesul apreciază, la rândul său, că nu pot începe discuţii despre un acord de liber-schimb, că este necesar să se facă mai întâi progrese în rezolvarea părţii financiare, cu privire la drepturile cetăţenilor europeni cu reşedinţa în Marea Britanie şi în problema frontierei dintre Ulster şi Irlanda.

Potrivit The telegraph, oficiali britanici intenţionează să propună o tranzacţie în care Marea Britanie să continue să efectueze plăţi anuale în valoare de zece miliarde de euro net către UE timp de până la trei ani după ieşirea sa din UE, care urmează aă aibă loc în martie 2019.

Aceste sume, care ar urma să fie plătite în schimbul unui acces la Londrei pe piaţa unică, contituie ”un acont” din factura finală.

Negociatorul şef al UE, francezul Michel Barnier, a refuzat până acum să citeze în mod public vreo valoare a facturii plecării Regatului Unit.

El a declarat că ”metodologia” care va fi folosită să se stabilească cât va plăti Marea Britanie urmează să fie elaborată în cursul primei faze a negocierii Brexitului, care se încheie în octombrie.

O serie de oficiali de rang înalt din UE au confirmat pentru AFP estimarea europeană de 100 de miliarde de euro.