Marea Britanie confirma cele mai pesimiste scenarii. Economia a incetinit semnificativ, alimentand temerile privind o eventuala recesiune, in contextul Brexitului
Brexit, lire sterline
Economia britanica a crescut cu doar 0,3% in trimestrul al doilea, confirmand astfel temerile unei incetiniri pe fondul incertitudinilor create de iesirea tarii din UE.
Datele prezentate miercuri de Oficiul de Statistica de la Londra confirma asteptarile analistilor, dar nu sunt un motiv de optimism, scrie CNN Money.
“Economia a inregistrat o incetinire semnificativa in prima jumatate a anului”, a confirmat Statistica.
Retailul si industria cinematografica au fost “motoarele” cresterii anemice, insa constructiile si industria prelucratoare s-au prabusit.
O serie de analisti merg mai departe, sugerand ca este posibil ca economia Marii Britanii va intra in recesiune, ca urmare a iesirii din UE. Luna trecuta, autoritatile anuntau ca economia britanica a inregistrat cea mai scazuta crestere dintre toate tarile europene, in primul trimestru, de numai 0,2%.
“Datele dezamagitoare incep sa apara. Intrebarea este care va fi primul economist care va avea curajuls a vorbeasca despre stagnare”, declara atunci Raj Badiani, economist la IHS Markit.
Azad Zangana, senior economist la Schroders, declara, la randul sau, ca datele indica faptul ca populatia a inceput sa se imprumute masiv sau sa cheltuiasca economiile facute pana acum pentru a-si acoperi cheltuielile.
“Acest model nu este sustenabil pe termen mediu si va duce la o incetinire si mai mare in cee ace priveste consumul. Iar acest lucru creste semnificativ riscul de a intra in recesiune”, a explicat Zangana.
Primele semne ale recesiunii au inceput deja sa apara. Britanicii economisesc cele mai mici sume din ultimii 50 de ani si imprumuturile au atins cifre record. Salariile stagneaza, iar increderea consumatorilor se prabuseste.
Analistii sunt atenti la toate aceste evolutii, pe masura ce Londra si Bruxelles-ul au demarat discutiile legate de iesirea Regatului din UE, pentru a vedea cum vor fi afectate afacerile si increderea populatiei de deciziile care vor fi luate pe parcursul negocierilor.
Liderii din marile corporatii sunt cei mai pesimisti, sustinand ca cel mai probabil Marea Britanie va iesi din UE fara o intelegere comerciala, ceea ce va ridica alte bariere langa cele existente deja. Si chiar si in cazul unui accord intre cele doua parti, exitul va fi dificil pentru mediul de afaceri care va avea nevoie de o perioada de adaptare la noile conditii.
Marea Britanie cauta ajutor peste Ocean
Pe masura ce negocierile pentru iesirea din UE devin din ce in ce mai dificile, Marea Britanie si Statele Unite se pregatesc pentru un acord comercial post-Brexit.
Secretarul britanic pentru Comert Liam Fox s-a intalnit, luni, la Washington, cu reprezentantul pentru Comert al Statelor Unite Robert Lighthizer si cu secretarul pentru Comert Wilbur Ross, in contextul in care Marea Britanie doreste sa incheie cat mai rapid un acord comercial trans-atlantic, dupa iesirea din Uniunea Europeana.
Dupa Washington, unde se va intalni si cu membri ai Congresului, Fox va merge in Texas si Mexic, in cautare de parteneri post-Brexit.
”Iesirea noastra din Uniunea Europeana ofera o oportunitate fara precedent de a ne reconfigura ambitiile de comert independent si de a dezvolta relatiile comerciale deja puternice cu cel mai mare partener comercial al nostru, Statele Unite”, a afirmat Fox.
In aceeasi perioada, ministrul de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson, care a vizitat Japonia saptamana trecuta, va merge in Noua Zeelanda si Australia.
Potrivit reglementarilor europene, statele membre nu pot negocia acorduri de liber schimb, asa ca discutiile preliminare vor pregati doar terenul pentru un incheierea unui acord dupa iesirea din UE.
Eliminarea barierelor comerciale cu Statele Unite ar putea creste comertul cu Marea Britanie cu 40 de miliarde de lire sterline (44,6 miliarde dolari) pana in 2030, a spus Fox duminica, citand calcule ale guvernului.
Economistii si specialistii in comert considera ca acordul va fi dificil pentru ca negociatorii americani au mai multa experienta si ar putea presa Marea Britanie in problema ca agricultura si reglementarile financiare.
Pe acelasi subiect: