"Există o anumită dezamăgire. Trebuie să recunoaştem că nu am reuşit să ajungem la un consens pentru că trei state au refuzat să invite cele două ţări să deschidă negocierile", a declarat presei şeful statului lituanian, scrie AFP, preluată de Agerpres.

"Toată lumea recunoaşte că Macedonia de Nord a făcut multe: a schimbat numele ţării, şi-a schimbat Constituţia şi a făcut totul pentru a fi invitată, de aceea consider că absenţa unei decizii va avea consecinţe politice serioase în Macedonia de Nord", a avertizat Gitanas Nauseda.

Franţa este una din cele 3 ţări care blochează deschiderea negocierilor şi refuză tratarea separată a celor două state candidate din Balcanii de Vest.

"Dezbaterile pe extinderea UE au fost lungi şi dificile", a declarat un diplomat francez."Niciun text pe acest subiect nu a fost convenit pentru că nu există un acord de deschidere a negocierilor de aderare", a precizat acesta.

Parisul cere o reformare a procesului de aderare la UE considerând că, în prezent, acesta este ineficient şi frustrant.

Deschiderea negocierilor de aderare necesită votul în unanimitate al statelor membre.

România susține extinderea

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, la Bruxelles, necesitatea adoptării fără întârziere a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord.

Şeful statului a participat, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de toamnă, discuţiile liderilor europeni axându-se pe procesul Brexit, Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, implementarea Agendei Strategice a Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2019-2024, schimbările climatice, relaţiile externe ale Uniunii, inclusiv procesul de extindere, precizează un comunicat transmis vineri de Administraţia Prezidenţială.

În domeniul relaţiilor externe, în ceea ce priveşte politica de extindere, şefii de stat sau de guvern au abordat chestiunea adoptării deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord şi Albania, conform calendarului asumat prin Concluziile Consiliului din iunie 2019, adoptate pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

"Preşedintele României a exprimat regretul că, în ciuda sprijinului activ din partea unei majorităţi a statelor membre, inclusiv din partea României, nu s-a putut obţine un consens cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord, subliniind legătura strânsă între credibilitatea procesului de extindere şi capacitatea Uniunii de a-şi asuma rolul de actor global puternic. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut necesitatea adoptării fără întârziere a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu cele două ţări şi a evidenţiat importanţa transmiterii de către Uniune, prin această decizie, a unui semnal politic clar privind continuarea politicii de extindere, ca instrument viabil şi credibil de promovare a stabilităţii şi prosperităţii în regiune. Preşedintele României a punctat faptul că o decizie pozitivă în acest sens ar avea o semnificaţie strategică pentru regiune", menţionează sursa citată.