După relaxarea multora dintre restricţii, activităţile economice din zona euro au înregistrat cea mai mare creştere după jumătatea anului 2018. Dar, ca urmare a creşterii numărului de cazuri, în unele dintre regiuni, unele dintre măsuri au fost reintroduse.

În aceste condiţii, indicele compozit privind intenţiile de achiziţii ale managerilor calculat de IHS Markit, considerat un indactor al sănătăţii economiei, a scăzut în august la 51,6, de la nivelul final din iulie, de 54,9, confirmând îngrijorările guvernanţilor legate de şansele în scădere ale unei redresări rapide, în ”V”.

În timp ce indicele este încă peste pragul de 50, care separă creşterea de contracţie, nivelul acestuia este sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la un nivel similar lunii iulie.

”Redresarea din zona euro a încetinit în august, ceea ce scoate în evidenţă slăbiciunea cererii provocată de pandemia de COVID-19. Redresarea a fost subminată de semnele de creştere a numărului de cazuri de coronavirus în diverse părţi ale zonei euro”, a spus Andrew Harker, director pentru economie la IHS Markit, potrivit News.ro.

Un indice care măsoară noile afaceri a scăzut de la 52,7 la 51,4.

Creşterea din sectorul serviciilor a stagnat, indicele PMI coborând de la 54,7 la 50,1, fiind sub nivelul anticipat de analişti, de 54,5.

Indicele referitor la omaj în sectorul serviciilor a scăzut de la 47,9 la 47,7.

Indicele PMI referitor la activităţile fabricilor a scăzut de la 51,8 la 51,7, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters prognozau un nivel de 52,9.

Zona euro se află la o răscruce, creşterea fie îşi va reveni în lunile următoare, fie va continua să scadă, după redresarea iniţială care a avut loc în urma retragerii restricţiilor”, a spus Harker.