PIB-ul a revenit pe crestere anul trecut, sistemul bancar cipriot este mult mai solid, cheltuielile sunt sub control si datoria publica este in scadere, a apreciat oficialul FMI, adaugand ca Nicosia trebuie sa continue adoptarea reformelor, tinand cont de turbulentele de pe pietele financiare globale.

Si presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a laudat progresele inregistrate in cursul implementarii programului de asistenta financiara: "Autoritatile au facut o treaba foarte buna. Ciprul se poate din nou finanta si adoptarea reformelor structurale au readus tara pe calea unei cresteri sustenabile desi trebuie rezolvate toate problemele care au ramas".

La inceputul anului 2013, Ciprul a fost la un pas de a intra in incapacitate de plata, tara obtinand, dupa indelungi negocieri, un pachet de finantare externa in valoare de 10 miliarde de euro, pentru a evita falimentul. In schimb, Ciprului i s-a cerut sa reduca deficitul bugetar, sa reglementeze sectorul bancar si sa majoreze taxele.

Bancile ciproite au fost expuse masiv la criza din Grecia, tara care la randul ei a primit de la UE si FMI doua pachete de salvare imense. Ciprul a devenit, in 2013, a cincea tara, dupa Grecia, Iralnda, Portugalia si Spania, care a primit sprijin financiar pentru a face fata crizei datoriilor din zona euro.

Printr-o masura fara precedent pentru UE, ministrii de Finante ai zonei euro au fortat Cipru sa retina 10% din depozitele bancare interne, despre care se crede ca jumatate apartin cetatenilor rusi non-rezidenti. Masura ar trebui sa aduca 6 miliarde de euro la bugetul tarii, scrie Reuters.

Negocierile au fost lungi si dificile, din cauza reticentei unor tari din zona euro de a folosi banii colectati din taxele cetatenlior pentru a ajuta clientii straini ai bancilor cipriote. Multi dintre acestia sunt milionari rusi. Au existat suspiciuni legate de faptul ca banii de la UE ar putea fi folositi de acestia pentru a spala bani murdari prin bancile din Cipru.

Autoritatile de la Nicosia au renuntat anul trecut la toate restrictiile impuse tranzactiilor realizate de bancile straine, atenuand regimul impus miscarilor de capital in martie 2013.

Astfel, s-a renuntat la impunerea unei limite la sumele de bani transferate in strainatate fara aprobarea prealabila a Bancii Centrale a Ciprului, limita stabilita la doua milioane de euro (2,36 milioane de dolari). De asemenea, au fost ridicate restrictiile de capital impuse cetatenilor. Persoanele fizice pot transfera in afara tarii pana la 20.000 euro (23.600 dolari) pe luna, fata de limita de 10.000 de euro stabilita anterior.

Si suma de bani care poate fi scoasa in afara tarii de persoanele fizice a fost majorata la 10.000 euro (11.800 dolari), fata de 6.000 de euro anterior.