Precedentul record privind excedentul comercial, de 195,3 miliarde de euro, a fost inregistrat in 2007, inainte de declansarea crizei financiare globale.

Importurile Germaniei au scazut cu 1,2% anul trecut, la 895 miliarde de euro, in timp ce exporturile au consemnat un declin de numai 0,2%, la 1.093,9 miliarde de euro, potrivit datelor anuntate de biroul de statistica de la Berlin, citat de Wall Street Journal.

Germania a fost criticata, inclusiv de Statele Unite si FMI, pentru ca economia, bazata pe livrari la extern, nu importa suficient pentru a stimula alte economii din Europa.

In luna ianuarie, in timpul unei vizite la Berlin, secretarul Trezoreriei SUA, Jacob Lew, a incercat sa convinga Germania sa faca mai mult pentru cresterea cererii interne. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a respins criticile, afirmand ca "fara excedentul Germaniei in relatiile cu terti, zona euro nu ar avea deloc surplus, ci deficit comercial".

Anul trecut, exporturile Germaniei catre alte state din zona euro au scazut cu 1,2%, dar au crescut cu 2,6% catre tarile din UE care nu fac parte din uniunea monetara, arata raportul. Importurile din zona euro au scazut cu 0,2%, in timp ce din restul UE au avansat cu 3%.