"După cum stau lucrurile, mă tem că poziţiile noastre sunt încă foarte îndepărtate în probleme cheie, dar speranţa nu moare", a declarat Johnson pentru Sky News, după ce a vorbit la telefon cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. "Vom continua să încercăm din toată inima şi vom fi cât mai creativi posibil", a spus premierul britanic, potrivit Agerpres.

"Vom continua să discutăm. Regatul Unit nu va renunţa cu siguranţă la negocieri... Cel mai probabil acum este că va trebui să ne pregătim pentru (un Brexit) în condiţiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)", a adăugat el.

În cazul unui "no deal" (lipsa unui acord asupra viitoarelor relaţii comerciale"), schimburile dintre Marea Britanie şi UE se vor desfăşura după regulile OMC, ce presupun tarife vamale sau cote, cu riscul de a genera un nou şoc pentru economiile deja fragilizate de coronavirus, notează AFP.

"Cel mai bun lucru pentru toată lumea este să continuăm eforturile depuse în ultimii patru ani şi jumătate, volumul colosal de pregătiri din porturile noastre, de peste tot în Regatul Unit, să ne pregătim pentru comerţ în condiţiile OMC. Există o claritate şi o simplitate în această abordare care are avantajele ei. Nu este ceea ce am dorit, dar dacă ajungem acolo, Marea Britanie este mai mult decât pregătită", a mai afirmat Boris Johnson.

Vineri, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis liderilor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, că probabilitatea unui acord asupra viitoarelor relaţii comerciale cu Regatul Unit este foarte mică.

''Situaţia este dificilă. Principalele obstacole rămân'', a spus Ursula von der Leyen. ''Probabilitatea unui 'no deal' este mai mare decât a unui acord. Vom vedea până duminică dacă este posibil un acord'', a adăugat ea.

Comisia Europeană, care negociază în numele UE cu Regatul Unit, a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.