Nimic nu se compara cu o sarbatoare regala, moment ideal pentru ca britanicii sa-si aduca aminte de pasiunea pentru suveniruri. Iar Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a promite sa depaseasca asteptatile comerciantilor.

"Am primit comenzi de la expati din Australia, Europa, America si apoi totul s-a amplificat", spune proprietarul unei fabrici de steaguri.

Producatorii de portelanuri lucreaza la foc continuu ca sa termine comenzile si multi se lauda cu recorduri. O astfel de fabrica, de exemplu, are comenzi de doua ori mai mari decat la nunta de anul trecut a printului William.

"Daca oamenii sunt fericiti, cheltuiesc, daca sunt tristi, nu. E atat de simplu. Dar acestea sunt evenimente fericite, care vor stimula consumul. Asa ca e un lucru bun pentru tara, la fel ca si o zi libera", spune si Matthew Price, proprietarul fabricii de ceramica:

Mike McCarthy, corespondent SKY NEWS: "Deloc surprinzator, companiile producatoare de suveniruri legate de jubileu prevad un an bun. Si industria turismului va beneficia de pe urma evenimentului, insa alte domenii sustin ca totul nu va face decat sa adanceasca deficitul britanic."

Dupa vacanta de anul trecut, oferita pentru ca tara intreaga sa celebreze nunta regala, productia a scazut cu 0,4%. Economistii se asteapta ca jubileul sa se traduca acum intr-o scadere de 0,5 procente.

"Cele mai mari intreruperi ar putea fi in industria producatoare pentru ca s-ar putea ca fabricile sa ramana inchise mai mult timp.", este de parere Ross Walker, economist.

Asta nu va umbri insa spiritul festiv care domneste deja in regat. Mai ales ca anul acesta regina a primit deja cel mai frumos cadou - popularitatea ei e la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani. Iar 69 la suta dintre supusi cred ca tara ar avea de suferit fara familia regala.