Este exemplul spaniolei, vorbita si in America Centrala si de Sud, a arabei, care ajunsese sa fie vorbita si in Europa in perioada de glorie a civilizatiei arabe sau a englezei, din ce in ce mai vorbita in Europa si America.

Intre francezi si englezi se da o lupta crancena pentru suprematie in ceea ce priveste limba. Iar francezii, in nationalismul lor exagerat, n-o folosesc nici pentru a indruma un turist ratacit, desi o cunosc foarte bine.

Eforturile lor sunt, insa, in zadar. Limba engleza a depasit-o cu mult pe cea franceza la numar de vorbitori in intreaga lume.

La cat de raspandita este, am fi tentati sa credem la limba lui Shakespeare este cea mai vorbita de pe pamant. Ei bine, nu!

Iata mai jos clasamentul limbilor cu cei mai multi vorbitori, realizat de listverse.com:

1. Mandarina – numar de vorbitori: peste un miliard

Nici nu avea cum sa fie altfel, dialectul mandarin este vorbit in tara cu cei mai multi locuitori, China. Ba mai mult se foloseste si in tari ca Taiwan si Singapore. Dar, desi este cea mai raspandita limba de pe pamant, sa nu credeti ca este usor de invatat. Fiecare cuvant poate fi pronuntat in patru feluri diferite, ceea ce pentru un incepator se dovedeste a fi extrem de dificil.

2. Engleza – numar de vorbitori: 508 milioane

Desi limba engleza nu are cei mai multi vorbitori, este limba oficiala in cele mai multe tari ale lumii. Se vorbeste aproape oriunde in lume, din Noua Zeelanda, Australia si Statele Unite, pana in Marea Britanie, Zimbabwe, Caraibe, Hong Kong, Africa de Sud sau Canada.

3. Hindustani – numar de vorbitori: 497 milioane

Este limba principala care se vorbeste in India si are o multitudine de dialecte, dintre care cel mai cunoscut este Hindi. Avand in vedere ca populatia Indiei este pe punctul de a o depasi pe cea a Chinei in viitorul apropiat, Hindustani are toate sansele sa devina cea mai populata limba din lume. Din cauza faptului ca India a fost mult timp sub ocupatie engleza, limba a imprumutat si o multutidine de cuvinte din limba care se vorbeste la Londra.

4. Spaniola – numar de vorbitori: 392 milioane

Pe langa tarile din America de Sud si America Centrala, spaniola se mai vorbeste si in Cuba, Statele Unite si, evident, in Spania. In SUA exista un interes special pentru spaniola, in conditiile in care multe dintre cuvintele englezesti provin din spaniola veche.

5. Rusa – numar de vorbitori: 277 milioane

Datorita multitudinii de state care au facut parte din URSS, limba rusa este folosita in tari precum Belarus, Kazahstan, Ucraina, Moldova. Oricat ar parea de susprinzator, exista si zone din Statele Unite in care se vorbeste limba rusa.

6. Araba – numar de vorbitori: 246 milioane

Una dintre cele mai vechi limbi care s-a pastrat de-a lungul secolelor, araba este vorbita in Orientul Mijlociu, in tari precum Arabia Saudita, Kuweit, Siria, Iordania, Liban si Egipt. Si pentru ca araba este limba in care este scris Coranul, milioane de musulmani din alte tari vorberc, de asemenea, aceasta limba. Din cauza ca este vorbita de atat de multi oameni, araba a fost declarata, in 1974, a sasea limba oficiala a Natiunilor Unite.

7. Bengali – numar de vorbitori: 211 milioane

In Bangladesh, o tara cu mai mult de 120 de milioane de locuitori, Bengali este vorbita de toata lumea. Si pentru ca Bangladeshul se afla langa India, unde populatia creste uimitor de repede, nu este de mirare ca Bangali este atat de raspandita.

8. Portugheza – numar de vorbitori: 191 milioane

Desi Portugalia este o tara mica, in secolul al 12-lea si-a castigat independenta de sub ocupatia spaniola, iar portugheza a fost raspandita in lume prin intermediul faimosilor exploratori ca Vasco da Gama sau Printul Henry Navigatorul. In prezent, portugheza este vorbita in Brazilia, Macau, Angola, Venezuela si Mozambic.

9. Indoneziana – numar de vorbitori: 159 milioane

Limba este vorbita in Malaezia si Indonezia si are o multitudine de dialecte, toate pornind de la aceeasi radacina lingvistica, ceea ce o face cea da-a noua cea mai vorbita limba din lume.

10. Franceza – numar de vorbitori: 129 milioane

Denumita si cea mai romantica limba din lume, franceza este vorbita in numeroase tari, precum Belgia, Canada, Camerun si Haiti. Si, desi se afla intr-o continua competitie cu engleza, dupa cum arata cifrele, se pare ca nu mai are nicio sansa sa o depaseasca.

Sursa: listverse.com