Cadoul şeicului Tamim Al Thani reprezintă „un simbol al dragostei sale faţă de Erdogan”, conform televiziunii turce, care a adăugat că aeronava are un „echipament VIP” special pentru preşedintele turc, potrivit News.ro.

Aeronava valorează aproximativ 400 de milioane de dolari. În mod normal, poate primi la bord 400 de pasageri, dar varianta făcută special pentru Erdogan are o capacitate de 70 de persoane.

Avionul emirului a aterizat pe aeroportul Sabiha Gokcen din Istanbul.

Cu ocazia vizitei sale de luna trecută la Ankara, Thani a promis că emiratul Qatar va face o investiţie de 15 miliarde de dolari în Turcia, pentru a ajuta țara să-și revină din criza ecoomică cu care se confruntă de la începutul anului.

Emirul din Qatar a aprobat un pachet de proiecte economice, investiţii şi depozite, după o întâlnire cu preşedintele turc Tayyip Erdogan, care a avut loc la Ankara.

Guvernul turc are dificultăţi din cauza crizei valutare şi a tensiunilor cu Statele Unite, a căror rezolvare pare mai îndepărtată ca oricând. Banii proveniţi din Qatar vor fi canalizaţi către bănci şi pieţele financiare, a declarat o sursă din guvernul turc.

Lira s-a depreciat în acest an cu aproape 40% faţă de dolar, din cauza temerilor provocate de controlul tot mai mare al preşedintelui Erdogan asupra economiei şi a apelurilor sale repetate pentru reducerea dobânzilor, în pofida inflaţiei ridicate.