Miliardarul Elon Musk, fondatorul Tesla, a promis un premiu în valoare de 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea celei mai bune tehnologii de captare a emisiilor de dioxid de carbon, transmite Reuters.
Captarea emisiilor, în contextul încălzirii planetei, devine o parte majoră a planurilor de a ţine sub control schimbările climatice, dar până în prezent au avut loc progrese tehnologice reduse, eforturile fiind concentrate pe reducerea emisiilor, în loc de eliminarea carbonului.
Agenţia Internaţională pentru Energie a anunţat la sfârşitul anului trecut că este necesară dezvoltarea tehnologiei de captare a carbonului pentru ca ţările să îşi poată respecta ţintele privind emisiile zero, potrivit News.ro.
”Voi dona 100 de milioane de dolari unui premiu pentru cea mai bună tehnologie de captare a carbonului”, a scris Musk într-un Tweet, urmat de un al doilea tweet în care a promis ”detalii săptămâna viitoare”.
Oficialii Tesla nu au răspuns imediat unei solicitări pentru mai multe informaţii.
Elon Musk, antreprenorul care a devenit la începutul anului cel mai bogat om al planetei, nu este niciodată în pană de idei. În calitatea de CEO al SpaceX (agenție spațială) și Tesla (constructor de mașini electrice), fondator al The Boring Company (companie de infrastructură urbană) și cofondator al OpenAI (inteligență artificială) și Neuralink (companie de neurotehnologie), Musk pare că se ocupă de toate, încercând tot felul de tehnologii futuriste. De altfel, spune frecvent că nu va fi fericit până când nu va evada de pe Terra pentru a coloniza Marte.
În paralel cu Tesla și SpaceX, a fondat The Boring Company, care lucrează la tehnologia Hyperloop, tuneluri prin care să circule capsule de super-viteză, de până la 500 km/oră, pe şine cu presiune joasă. Astfel, distanţa San Francisco - Los Angeles va putea fi parcursă în doar 30 de minute. În prezent, o călătorie între cele două metropole californiene este realizată cu automobilul în aproximativ şase ore.
În 2015, Musk a cofoundat OpenAI, o organizație non-profit dedicată cercetării, prin care se asigură că inteligența artificială nu va distruge omenirea. Musk și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea că
inteligența artificială ar putea declanșa al treilea război mondial. În 2018, însă, a fost nevoit să se retragă de la conducerea OpenAI, pentru a evita un posibil conflict de interese cu Tesla, care folosește la scară largă inteligența artificială.
În 2017, Musk a fondat încă o companie: Neuralink, prin care încearcă să construiască dispozitive care să poată fi
implantate în creierul uman, pentru a vindeca boli neurologice.