Romania este legata de Italia si din punct de vedere bancar, respectiv prin bancile cu capital italian de pe plan local.

Gigantul bancar italian UniCredit este prezent in Romania prin UniCredit Tiriac Bank, care detinea la inceputul acestui an active de circa 4,8 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei cote de piata de circa 6%. O alta banca italiana importanta prezenta in Romania este IntesaSanpaolo.

O alta legatura importanta este cea comerciala. Italia este pe locul doi in topul partenerilor comerciali ai Romaniei, dupa Germania, cu o pondere de 13,5% din exporturile efectuate in primele doua luni ale acestui an.

Povestea italiana. Cum a explodat totul

"Reteta" incertitudinii actuale privind Italia are drept principale "ingrediente" rapoartele negative emise recent de catre agentiile de rating Moody's si Standard & Poor's, expunerea bancilor italiene pe titlurile de stat locale, faptul ca Italia este pe locul doi in topul celor mai indatorate state (dupa ponderea datoriei publice in PIB - 120%) dupa Grecia dar si faptul ca premierul Silvio Berlusconi si ministrul italian al Economiei, Giulio Tremonti, nu au cazut inca de acord asupra unui plan de austeritate.

In momentul in care investitorii, deja speriati de faptul ca cele doua agentii de rating au anuntat scaderea ratingului de tara a Italiei au vazut ca statul italian incepe sa se imprumute din ce in ce mai scump au vandut masiv actiunile bancilor italiene, cu expuneri mari pe datoria publica. Prabusirea bursei la sfarsitul saptamanii trecute a alimentat si mai mult temerile si a dus la o noua crestere, considerabila, a costului de imprumut al Italiei.

Citeste continuarea pe www.gandul.info.