"Africa de Sud si Africa sunt viitorul omenirii", a declarat sambata autorul cunoscutului eseu "Capitalul in secolul al XXI-lea.

Cu toate ca a recunoscut ca Africa se confrunta cu provocari imense, Piketty a insistat ca exista "multe solutii" si ca tineretea si energia africanilor sunt "foarte incurajatoare".

Potrivit statisticilor, peste 40% dintre africani au varste sub 15 ani. 

"Nu ma aflu aici ca sa dau lectii, ci ca sa explic ce anume putem invata din experientele istorice", a spus el.

Potrivit lui Piketty, "Occidentul sufera de o amnezie istorica in ceea ce priveste responsabilitatea sa in inegalitatile prezentului".

"Africa nu are nevoie de ajutor, ci de un sistem legal care sa-i oblige pe cetatenii bogati sa-si plateasca impozitele in mod corect", afirma economistul francez. 

Piketty este de parere ca, pentru a pune capat inegalitatilor, Africa de Sud are nevoie de un sistem de invatamant mai performant si are nevoie de transparenta.

"Este nevoie de o mai mare transparenta pentru a sti cine si ce anume stapaneste in Africa de Sud. Transparenta genereaza incredere", spune el, avertizand ca, "daca tema inegalitatii nu este abordata, poate deveni o sursa de violente".

In opinia sa, un prim pas ar fi stabilirea unui salariu minim pe economie care sa puna capat "exploatarii extreme".