Potrivit economistului american, daca Grecia ramane in zona euro nu va afce decat sa se adanceasca si mai mult in criza, ani de zile de acum inainte.

Chiar si o restrucurare a datoriei suverane nu va salva tara, in opinia lui Roubini, care spune ca Grecia nu se ridica la nivelul de competitivitate din zona euro, astfel ca nu poate sa creasca din punct de vedere economic.

"Dr. Doom" precizeaza ca Grecia ar avea nevoie de o depreciere a monedei, iar acest lucru nu se poate intampla atata vreme cat tara se afla in zona euro.

In consecinta, solutia cea mai buna pentru Grecia ar fi, potrivit economistului american, sa intre in faliment acum, sa rupa cordonul ombilical care o tine legata de zona euro si sa se intoarca la drahma. Dar nici aceasta cale n-ar putea fi urmata fara sacrificii din partea Atenei.

Dr. Doom: “Evitarea unei recesiuni severe, o misiune aproape imposibila”

Dupa criza globala, Roubini prezice revolta mondiala. Cum vede “Dr. Doom” viitorul lumii VIDEO

O astfel de solutie ar apropia Grecia foarte mult de masurile adoptate de Argentina, cum ar fi inghetarea depozitelor bancare sau controlul capitalului, pentru a preveni un faliment necontrolat. In mod real, vor aparea multe costuri colaterale, dar acestea vor putea fi controlate si tinute in frau. Bancile vor putea fi recapitalizate de catre guvern prin vanzarea de obligatiuni, chiar daca, la inceput, aceasta recapitalizare va majora datoria publica”, a explicat Roubini.

In ceea ce priveste restul Europei, "Dr. Doom" este increzator ca un default controlat al Greciei, negociat anterior, nu va avea efecte dezatruoase pentru restul uniunii.

Profesorul de economie Nouriel Roubini a prezis, in 2006, o criza financiara “catastrofala” pe care bancile centrale nu o vor putea preveni. Prabusirea Lehman Brothers in 2008 a fost punctul de plecare pentru criza financara care a afectat intreaga lume, cea mai mare din 1930 incoace. Roubini a fost supanumit "Doctor Doom" pentru predictiile sale.