Pe fondul redresarii economice fragile din cea mai grava criza financiara din ultima generatie, ministrii de Finante au insarcinat Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii (BEI) sa redacteze o lista de proiecte care sa creeze crestere si sa decida cum sa fie finantate, relateaza Reuters, potrivit Mediafax.

"Am dat mandat Comisiei si BEI sa prezinte un raport initial referitor la masurile practice care pot fi luate, proiecte profitabile de investitii care sunt justificate”, a declarat ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan.

Ministrii urmeaza sa discute proiectele si mijloacele de investitii la urmatoarea lor reuniune, din luna octombrie. Nu sunt disponibile detalii referitoare la natura proiectelor avute in vedere de oficialii europeni.

Pentru finantarea proiectelor, ministrii au discutat patru idei, respectiv un plan italian pentru noi instrumente de finantare pentru companii, o propunere franco-germana de stimulare a investitiilor private si o propunere poloneza pentru infiintarea unui fond UE in valoare de 700 de miliarde de euro. De asemenea, este analizata o propunere a viitorului presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru un program de investitii in valoare de 300 de miliarde de euro destinat relansarii economiei europene.

"Nu avem o bagheta magica, dar avem nevoie de crestere, trebuie sa stimulam cererea fara sa ne indatoram. Este nevoie de mixul corespunzator de bani publici si privati", a declarat ministrul de Finante francez, Michel Sapin.

Economia UE, care genereaza circa un sfert din PIB-ul mondial, a inregistrat anul trecut o crestere de numai 0,1%, iar rata somajului este aproape dubla fata de cea din Statele Unite, cu aproximativ 25 de milioane de persoane fara un loc de munca. In aceste conditii, investitiile sunt cuvantul de ordine intre ministrii europeni, in pofida politicii germane de reducere a cheltuielilor bugetare.

Germania este presata de Franta si Italia sa relaxeze politica fiscala si sa se foloseasca de incasarile publice pentru investitii. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, sustine cu tarie investitiile, dar in aceasta saptamana a respins apelurile ca guvernul de la Berlin sa cheltuiasca mai mult pentru a sustine economia zonei euro, care a stagnat in trimestrul al doilea.

Vicepresedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Vitor Constancio a declarat dupa reuniunea ministrilor de Finante ca economia zonei euro va reveni la crestere in trimestrul al treilea, dar avansul pe ansamblul anului va fi sub 1%.

Spre deosebire de Statele Unite, companiile europene depind de banci pentru 80% din finantarile atrase, dar bancile sunt reticente sa dea imprumuturi, in urma crizei.

In Italia, a patra mare economie a Europei, creditele acordate companiilor au scazut cu peste 70 de miliarde de euro de la jumatatea lui 2011, iar contractia continua, potrivit datelor bancii centrale din aceasta tara.

Problema este aceeasi la nivelul Europei, cu impact asupra redresarii, in conditiile in care companiile mici asigura doua din trei locuri de munca in UE.

O alta problema este costul diferit de creditare in statele zonei euro, regiune unde obiectivul este crearea unor conditii unitare de finantare.