Datele preliminare publicate miercuri de Agenţia Naţională de Statistică indica fapul că economia Suediei a înregistrat cea mai mare scădere trimestrială a PIB-ului de când a început publicarea acestor date, respectiv 1980, şi vine în urma declinului exporturilor şi a cheltuielilor de consum ale gospodăriilor, au precizat autorităţile de la Stockholm.

În trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, economia Suediei s-a contractat cu 8,2%, în timp ce analiştii previzionau un declin de 7,4%.

Spre deosebire de alte ţări europene, Suedia nu a impus niciodată măsuri de carantină populaţiei şi s-a remarcat prin strategia sa laxă în faţa coronavirusului, care a presupus menţinerea deschisă a şcolilor pentru copiii cu vârste sub 16 ani, precum şi a cafenelelor, barurilor şi restaurantelor.

"Declinul semnificativ al economiei suedeze în trimestrul doi din 2020 confirmă că ţara nu a fost imună la pandemie, chiar dacă autorităţile au impus mai puţine restricţii. Cu toate acestea, scăderea din primul semestru al anului nu este atât de profundă ca în alte state europene", a apreciat David Oxley, economist la Capital Economics, scrie Agerpres.

"Este prea devreme să evaluăm modul în care strategiile diferite de a face faţă pandemiei au afectat economiile şi este dificil să estimăm soliditatea redresării în acest moment", consideră Torbjorn Isaksson, economist la Nordea. Acesta apreciază că declinul anual de 4,5% previzionat de Banca Centrală a Suediei "pare rezonabil".

Bilanţul epidemiei de coronavirus din Suedia, ţară cu o populaţie de 10,3 milioane de locuitori, ajunsese miercuri la 5.747 de morţi şi 81.181 de cazuri confirmate.