Cresterea PIB-ului a confirmat estimarile Ministerului Economiei.

Presedintele Vladimir Putin a promovat dupa castigarea celui de-al treilea mandat de presedinte un model de crestere bazat pe investitii, nematerializate din cauza cererii interne scazute, care a afectat profitabilitatea unor companii precum producatorul de automobile AvtoVAZ.

Cresterea economica a incetinit in fiecare trimestru, de cand Putin a revenit la Kremlin in martie 2012, oficiali de rang inalt, inclusiv premierul Dmitri Medvedev, avertizand ca modelul economic bazat pe exporturi este aproape de epuizare. Perspectivele slabe de crestere economica din Rusia au redus si interesul investitorilor pentru actiunile companiilor rusesti. In aceste conditii, indicele RTS, care include actiunile a 50 de companii, a scazut cu 6% in acest an, comparativ cu o crestere de 24,2% a indicelui american Standard & Poor’s 500.

Preturile de consum au crescut in octombrie cu 6,3% fata de intervalul similar din 2012, iar banca centrala prognozeaza ca inflatia va depasi tinta de 5%-6% stabilita pentru acest an, iar cresterea economica va fi lenta, pe termen mediu.

Vanzarile de masini si vehicule comerciale usoare au scazut in octombrie pentru a opta luna consecutiv, cu 8% fata de anul trecut. In cazul AvtoVAZ, cel mai mare productor auto al Rusiei, declinul vanzarilor a fost de 25%.

Rusia a inregistrat in primele doua mandate ale lui Putin, din perioada 2000-2008, o crestere economica medie de 7%, dar contributia sa la PIB-ul mondial se va eroda in urmatoarele doua decenii, a spus ministrul Economiei Alexei Uliukaiev, saptamana trecuta.

Guvernul anticipeaza o crestere economica medie de 2,7% pana in 2030, fata de un avans mondial de 3,4%-3,5%, a adaugat Uliukaiev.

Programul sustinut de Putin prevede cresterea investitiilor la 25% din PIB pana in 2015 si imbunatatirea productivitatii muncii cu 50% pana in 2018, de la nivelul din 2011.