Angela Merkel a declarat joi ca Germania are nevoie de “solutii viabile” pentru a-i integra mai repede pe refugiati pe piata muncii, dupa ce s-a intalnit cu reprezentantii marilor companii listate la bursa, in conditiile in care acestea au angajat numai putin peste 100 de solicitanti de azil de la declansarea valului de imigranti care a adus un milion de noi persoane pe teritoriul celei mai puternice economii din Europa, scrie Agerpres.

Multe companii sustin insa ca lipsa cunostintelor de limba germana si a calificarilor profesionale, intalnita la majoritatea refugiatilor, precum si incertitudinile privind permisiunea lor de a ramane in Germania sunt obstacole in calea angajarilor, astfel ca sunt putine sanse ca situatia sa se schimbe pe termen scurt.

Merkel a declarat joi la postul de radio rbb ca, in cazul in care va fi nevoie, vor fi adoptate masuri speciale pentru a accelera integrarea refugiatilor pe piata muncii, dar a recunoscut ca acest lucru va necesita totusi timp.

"Multi dintre ei se afla la cursuri de pregatire sau asteapta sa fie inscrisi. Prin urmare, cred ca trebuie sa dam dovada de putina rabdare, dar este nevoie sa fim pregatiti la orice moment pentru a dezvolta solutii viabile", a spus ea.

Un sondaj realizat saptamana trecuta de Reuters in randul celor mai mari 30 de companii listate la Bursa din Frankfurt a aratat ca acestea nu ar fi angajat decat 63 de refugiati in total.

Dintre acestia, 50 au fost angajati numai de compania de curierat Deutsche Post DHL, care a precizat ca a aplicat o 'abordare pragmatica' si foloseste refugiati pentru a sorta si livra scrisori si colete.

"Dat fiind faptul ca circa 80% dintre solicitantii de azil nu sunt inalt calificati, iar multi nu vorbesc deocamdata limba germana la un nivel corespunzator, am oferit in principal posturi care nu necesita abilitati tehnice sau numeroase interactiuni in germana", a precizat un purtator de cuvant al companiei.

Directorul executiv al Deutsche Post, Frank Appel, a spus miercuri ca grupul pe care il conduce a angajat acum mai multi refugiati, numarul total al acestora ajungand la 102.

Mai multe dintre cele 27 de companii care au raspuns la sondaj au precizat ca este discriminatoriu sa ii intrebe pe cei care aplica pentru angajare despre trecutul lor de imigranti, asa ca nu stiu daca au angajat refugiati sau cat de multi au angajat.

Insa, comenteaza Reuters, devine tot mai clar ca optimismul initial ca valul de imigranti ar putea impulsiona cresterea economica si ajuta la acoperirea lipsei fortei de munca in Germania - unde populatia activa ar urma sa scada cu pana la 6 milioane de persoane pana in 2030 - incepe sa dispara treptat.