Intr-un discurs indraznet, adresat cadrelor de partid, noul premier Li Keqiang a declarat in aceasta luna ca guvernul va reduce rolul statului in economie, in speranta eliberarii energiilor creatoare ale natiunii, relateaza New York Times. 

Vineri, guvernul chinez a anuntat un set de propuneri care arata ca premierul Li si alti lideri au vorbit serios in legatura cu promovarea unui rol mai important al concurentei si al afacerilor private in investitii si stabilirea preturilor. 

Propunerile, redactate de Comisia pentru Dezvoltare Nationala si Reforma, includ cresterea unei taxe pe resursele naturale, masuri treptate de liberalizare a dobanzilor bancare si a cursului de schimb valutar si dezvoltarea unor politici de "promovare a intrarii efective a capitalului privat in sectoarele financiar, energetic, cai ferate, telecomunicatii, precum si in alte domenii". 

Totodata, investitorii straini vor avea mai multe oportunitati pentru investitii in finante, logistica si sanatate. 

De ani de zile, guvernele occidentale, bancile si companiile s-au plans de faptul ca aceasta tara impiedica investitiile straine in sectorul bancar si alte domenii, in pofida promisiunilor de deschidere. 

Noile propuneri nu contin detalii legate de modificarile concrete ale regulilor referitoare la investitiile straine. 

Anuntul de vineri pare sa faca parte dintr-un plan mai larg de reducere a interventiei statului pe piata si de echilibrare a economiei, care depinde puternic de exporturi si investitii, transmite Mediafax.