Taxele de import vor afecta peste 100 de companii din China si se vor situa in medie la 47,6%. Introducerea taxelor reprezinta rezultatul preliminar al unei investigatii antidumping deschisa de Comisia Europeana in luna septembrie a anului trecut, a spus oficialul citat.

Ancheta se va incheia in luna decembrie, iar pana atunci guvernele UE vor decide daca introduc tarife antidumping pentru o perioada de cinci ani.

Investigatia CE vizeaza importuri de 21 de miliarde de euro in UE in 2011, constand din panouri solare si coponente ale acestora provenind din China. Companiile europene cer introducerea de tarife ridicate pentru a se proteja de concurenta intensa din China, dupa ce Statele Unite au adoptat masuri similare. Europa reprezinta mai mult de jumatate din piata globala a panourilor solare fotovoltaice.

China se opune introducerii oricaror bariere comerciale si va incerca sa protejeze interesele companiilor chineze din domeniu, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Comertului de la Beijing.

Companiile din China controleaza peste 80% din piata europeana a echipamentelor folosite in productia energiei solare, inclusiv panouri solare, fata de aproape 0% in 2004, potrivit datelor UE.