Miscare istorica: BCE coboara dobanda la depozite la -0,1%. Este prima banca centrala care va taxa banii pastrati de bancile comerciale in conturile sale
UPDATE Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care va taxa banii pastrati de banci in conturi BCE.
Rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare va fi scazuta de la 0,25% la 0,15%, dobanda la facilitatea de creditare marginala va cobori de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusa de la 0%, la -0,1%, se arata intr-un comunicat al BCE.
Banca va clarifica pe parcursul zilei de joi modul in care va fi implementata rata negativa la facilitatea de depozit.
Dobanda de politica monetara se afla la 0,25% de la inceputul lunii noiembrie.
BCE este prima dintre marile banci centrale care incearca sa foloseasca rate negative ale dobanzilor la depozitele bancilor comerciale. Obiectivul acestei masuri este sa convinga bancile sa crediteze in loc sa depoziteze banii in conturi la BCE.
Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa dupa anuntarea deciziei bancii.
Analistii anticipau ca BCE ar putea folosi mai multe instrumente de politica monetara pentru a sprijini economia zonei euro.
Printre acestea se aflau reducerea dobanzii cheie si a ratei de 0% platita de banci pentru a pastra banii la BCE, un nou program de creditare prin care bancile sa primeasca finantari mai ieftine ca sa suplimenteze creditarea, introducerea de lichiditati in sistemul financiar prin oprirea "sterilizarii" achizitiilor de obligatiuni dreulate in timpul crizei zonei euro, un program pentru achizitia de pachete de imprumuturi acordate IMM-urilor pentru a incuraja bancile sa acorde credite, precum si un program total de relaxare cantitativa - in care ar tipari bani pentru a creste masa monetara si a accelera inflatia.
44 din 50 de analisti intervievati de Bloomberg anticipau anterior ca banca va aduce dobanzile in teritoriu negativ.
"Suntem pregatiti sa actionam. Nu suntem pasivi in privinta riscurilor implicate de mentinerea inflatiei la un nivel scazut pentru mult timp", a declarat vicepresedintele BCE, Vitor Constancio.
Banca incearca sa elimine pericolul deflatiei, in conditiile in care economia zonei euro isi revine cu greu din criza datoriilor care a pus in pericol existenta uniunii monetare.
Intre posibilele optiuni se numara suspendarea absorbtiei lichiditatilor create prin achizitiile de obligatiuni de catre BCE in timpul crizei sau regandirea ofertei de acces nelimitat la lichiditati pentru banci, in vederea incurajarii creditarii.
Surse citate de Financial Times au spus ca dobanzile la ofertele de lichiditati ale BCE destinate bancilor ar putea depinde de disponibilitatea acestora de a credita anumite industrii.
Draghi: BCE opreste sterilizarea achizitiilor de obligatiuni si pregateste relaxarea cantitativa
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca institutia va opri sterilizarea achizitiilor de obligatiuni, va lansa operatiuni de refinantare pe termen lung si se pregateste pentru relaxarea cantitativa, transmite MarketWatch.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca institutia va opri sterilizarea achizitiilor de obligatiuni, va lansa operatiuni de refinantare pe termen lung si se pregateste pentru relaxarea cantitativa, transmite MarketWatch.
BCE va lansa doua imprumuturi pe termen de patru ani destinate bancilor din zona euro, pentru incurajarea creditarii, si va prelungi accesul nelimitat al bancilor la lichiditati pe termen scurt cel putin pana in decembrie 2016.
Sterilizarea achizitiilor de obligatiuni ale bancilor avea rolul evitarii aparitiei unui surplus de lichiditati pe piata care ar fi putut fi un pericol inflationist.
Draghi a indicat in timpul conferintei de presa organizata dupa sedinta de politica monetara a BCE ca dobanzile vor fi mentinute la nivelul actual o lunga perioada de timp, potrivit AFP. Afirmatia difera de mesajele obisnuite ale BCE, care se refereau fie la dobanzi stabile, fie la reduceri, ceea ce sugereaza ca BCE nu este dispusa sa efectueze noi revizuiri in scadere.
"Din punct de vedere tehnic, consider ca am atins limitele in privinta dobanzilor scazute. Vor ramane la acest nivel o lunga perioada de timp, poate mai lunga decat am prevazut", a spus Draghi.
BCE a redus totodata previziunile referitoare la inflatia zonei euro pana in 2016, precum si estimarile privind cresterea economica a regiunii. Astfel, institutia anticipeaza pentru acest an o inflatia de 0,7%, de 1,1% anul viitor si de 1,4% in 2016.
Potrivit BCE, economia zonei euro va inregistra o crestere de 1% in 2014, sub ritmul de 1,2% prognozat in urma cu trei luni. Pentru anul viitor este anticipat un avans al PIB de 1,7%, peste estimarea precedenta de 1,5%.
Bursele ating noi niveluri record dupa masurile anuntate de BCE
Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de joi in crestere, iar indicii Standard&Poor’s 500 si Dow Jones au atins noi niveluri record, dupa ce BCE a anuntat masuri monetare de stimulare a economiei, transmite MarketWatch.
Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de joi in crestere, iar indicii Standard&Poor’s 500 si Dow Jones au atins noi niveluri record, dupa ce BCE a anuntat masuri monetare de stimulare a economiei, transmite MarketWatch.
Indicele S&P 500 este in urcare cu 0,15%, Dow Jones cu 0,15%, iar Nasdaq cu 0,3%.
In urma declaratiilor lui Draghi, euro s-a depreciat la 1,3541 dolari pe unitate, cel mai redus nivel dupa luna februarie, fata de 1,3605 dolari miercuri.
Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,9% la maximul ultimilor sase ani, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 0,5%, depasind pentru prima oara 10.000 de puncte.
Mai multe despre:
#Mario Draghi#BCE
Pe acelasi subiect: