BCE a redus joi dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la minimul record de 0,5%, in incercarea de stimulare a economiei zonei euro.

Mario Draghi a precizat intr-o conferinta de presa ca decizia de reducere a dobanzii cheie a fost luata prin consens, sugerand ca nu a existat unanimitate in consiliul de politica monetara, scrie Bloomberg. "A existat un consens pentru o reducere a dobanzii", a aratat seful BCE.

El a semnalat ca banca centrala ar putea lua masura fara precedent de a taxa bancile pentru pastrarea overnight a excesului de numerar la BCE si ca este posibila o noua reducere a dobanzii cheie.

"Vom analiza toate datele care vin si vom fi pregatiti sa intervenim daca va fi nevoie", a spus bancherul. Intrebat daca noi masuri ar putea include aducerea dobanzii la depozite in teritoriu negativ, de la nivelul zero, Draghi a spus ca membrii conducerii BCE vor analiza aceasta posibilitate "cu deschidere".

Seful BCE a aratat ca institutia va continua sa puna la dispozitia bancilor toti banii solicitati, cel putin pana la jumatatea anului 2014, relateaza Mediafax.

Banca centrala a inceput totodata consultari cu institutiile europene pentru imbunatatirea creditarii companiilor, prin imprumuturi garantate. Euro s-a depreciat in urma declaratiilor lui Draghi, la 1,3077 dolari pe unitate, fata de 1,3192 dolari pe unitate la inceputul conferintei de presa.